Bihor: Proiecţii speciale, "La Gomera", premiere şi întâlniri cu regizori şi protagonişti, în noua ediţie TIFF Oradea
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Filmul "La Gomera", regizat de Corneliu Porumboiu, desemnat drept propunerea României pentru o nominalizare la categoria "Cel mai bun lungmetraj internaţional" la Oscar 2020, va fi prezentat în premieră la Oradea, înainte să ajungă în cinematografe, pe 6 septembrie, în prima zi a ediţiei TIFF Oradea din acest an.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă TIFF, cel mai recent titlu semnat de regizorul Corneliu Porumboiu va sosi la Oradea însoţit de actorul George Piştereanu, prezent la discuţia cu publicul, după proiecţie.

Transilvania International Film Festival (TIFF) Oradea va oferi cinefililor, în perioada 6 - 8 septembrie, filme româneşti premiate la festivaluri, documentare inedite, întâlniri cu actori şi regizori, cele mai aşteptate poveşti ale anului, chiar înainte de lansarea lor oficială în cinema, precum şi patru din cele mai apreciate filme produse recent în Ungaria, selectate de Zágoni Bálint, curatorul Zilei Maghiare în cadrul TIFF. 

Evenimentele din cadrul TIFF Oradea vor fi organizate în Piaţa Unirii, Cetate, Universitatea Partium, Sinagoga Sion şi Filarmonica de stat. 

Tot în premieră în România se va vedea la Oradea cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu. "Heidi" îl readuce pe marele ecran pe inconfundabilul actor Gheorghe Visu, în rolul unui poliţist în pragul pensionării, pornit în căutarea unor tinere dispuse să depună mărturie într-un caz de crimă organizată. 

Tot înainte de premiera filmului în cinema, la TIFF Oradea va rula şi "Arest", cel de-al doilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, invitat la proiecţie pentru a vorbi despre povestea arhitectului (Alexandru Papadopol) închis în aceeaşi celulă cu un colaborator al Securităţii (Iulian Postelnicu).

După ce au strălucit pe covorul roşu la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, unde "Mo" a fost prezentat în competiţia oficială, actriţa Dana Rogoz şi regizorul Radu Dragomir vor veni la Oradea pentru a vorbi despre filmul provocator care aduce din nou în atenţia publică fenomenul #metoo. 

O poveste despre compromisuri şi decizii finale în viaţa de cuplu îi va impresiona pe orădeni pe 6 septembrie. Nu vor lipsi de la întâlnirea cu ei actorul Cristian Popa, unul dintre protagoniştii "Monştri", şi Marius Olteanu, regizorul filmului, recent premiat cu Golden Mimosa la Herceg Novi, în Muntenegru. 

Proiecţia în aer liber a celui mai urmărit film al anului va oferi publicului o a doua ocazie de a-l întâlni pe Gheorghe Visu. Actorul va urmări "Moromeţii 2" alături de cinefilii orădeni, pe 8 septembrie, în Cetate. Tot aici va rula şi "Parking", cel mai recent lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, prezent la discuţia despre filmul care a avut premiera absolută în deschiderea TIFF Cluj. 

Va fi prezentat şi documentarul "Emigrant Blues: Un road movie în 2 1/2 capitole", inspirat de poveştile românilor plecaţi la muncă în Spania, semnat de Claudiu Mitcu şi Mihai Mincan.

Fenomenul migraţiei este abordat şi în "Nu e nimeni acasă", documentarul realizat de jurnaliştii Andrei Udişteanu şi David Muntean pentru Recorder.ro, care urmăreşte ultimele zile petrecute în România de o familie cu doi copii pregătită să emigreze în Marea Britanie. Viaţa unui emigrant întors acasă pare însă fără soluţii pentru protagonistul filmului "Învierea domnului Constantin" (r. Cornel Brad), pe care soţia îl declară decedat înainte ca acesta să revină în ţară. 

Iubitorii filmelor documentare vor urmări la Oradea şi "Jurnalul familiei -escu", o analiză a modului în care istoriile individuale se suprapun peste istoria colectivă a românilor. Regizorul Şerban Georgescu caută răspunsuri împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniţă, Stelian Tănase, Theodor Paleologu şi Vintilă Mihăilescu, utilizând imagini din arhive personale. 

În ce priveşte filmele din Ungaria, în premieră în România, cinefilii din Oradea vor urmări o comedie romantică proiectată în premieră în România, anume "Open ", două debuturi cinematografice remarcabile şi un titlu care a impresionat juriile internaţionale.

"Open" (Nyitva), un film de Orsi Nagypal, este o poveste savuroasă a unui cuplu care decide să-şi salveze relaţia păstrându-şi legătura emoţională, dar condimentând totul cu puţină aventură. 

O abordare îndrăzneaţă şi foarte actuală, "Sper să mori data viitoare :)" (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)) este o poveste captivantă şi revoltătoare a unei adolescente îndrăgostită nebuneşte de profesorul ei de engleză. Despre film va povesti mai multe chiar regizorul Mihály Schwechtje, invitat special la TIFF Oradea. 

"Valea cu flori" (Virágvölgy) este debutul energic al regizorului László Csuja şi filmul maghiar care s-a remarcat la Karlovy Vary în 2018, unde a fost distins cu Premiul Special al Juriului şi Premiul East of West. 

Iar "Versuri pocite" (Rossz versek), cel mai nou film al regizorului Gábor Reisz, a impresionat peste 50.000 de spectatori în Ungaria şi a fost premiat în 2018 la Torino. 

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel