Bihor: Recviemul compus de Michael Haydn, într-un concert vocal-simfonic al Filarmonicii de stat
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Orchestra Filarmonicii de stat din Oradea, împreună cu patru solişti vocali şi Corul filarmonicii, va interpreta joi seara, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, "Recviemul în do minor" de Michael Haydn, într-un concert vocal-simfonic dedicat zilei de 1 noiembrie.

Programul concertului săptămânal va cuprinde, în prima parte, două lucrări de Ravel: "Pavana pentru o infantă defunctă" (concepută pentru pian şi dedicată contesei Polignac) şi "La mormântul lui Couperin" (dedicată marelui predecesor preclasic), intercalate cu "Adagietto" din simfonia a V-a de Gustav Mahler, scrie Agerpres.

După pauză, melomanii vor putea asculta "Recviemul în do minor" de Michael Haydn, un compozitor considerat fondator al vieţii muzicale din Oradea. Recviemul a fost compus în anul 1771, un an marcat de două evenimente sumbre în viaţa lui Michael Haydn: moartea singurei sale fiice, la nici măcar un an de viaţă şi a mentorului său, principele Sigismund Graf Schrattenbach, arhiepiscopul din Salzburg.

"Lucrările sunt într-adevăr foarte sensibile. Este muzică franceză, muzică impresionistă. Va fi un concert de atmosferă, care va plăcea cu siguranţă publicului orădean. Vreau să vă spun că este de fiecare dată o bucurie să vin aici, la Oradea, să lucrez cu orchestra filarmonicii şi cu corul instituţiei. Iar în partea a doua, avem o garnitură de solişti foarte solidă şi foarte sensibilă în acelaşi timp. Cu unii dintre dânşii am mai colaborat, cu alţii este pentru prima dată", a declarat, într-o conferinţă de presă, dirijorul Gheorghe Costin.

Cei patru solişti invitaţi, apreciaţi atât în ţară, cât şi pe scenele de concerte din străinătate, sunt soprana Kristófi Ágnes (Filarmonica Naţională a Ungariei, Budapesta), altista Iulia Merca (Opera Naţională Română din Cluj-Napoca), tenorul Tony Bardon (Opera Maghiară din Cluj-Napoca) şi basul Cristian Hodrea (Opera Naţională Română din Cluj-Napoca).

Conceput pentru cvartet de solişti vocali, cor mixt şi orchestră, Recviemul de Haydn va fi interpretat cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt.

Soprana Kristófi Ágnes, născută la Oradea, a apreciat îmbinarea elegantă a părţilor solistice cu cele corale, într-un dialog şi trăire muzicală armonioase.

Iulia Merca a mărturisit că este o bucurie să cânte din nou, la Oradea, acest Recviem, pentru a doua oară, la interval de exact cinci ani.

"Mi se pare aşa de frumos, pentru că se întâmplă foarte des, mai ales în repertoriul vocal-simfonic, să înveţi o lucrare şi să nu te mai întâlneşti niciodată cu ea. Mă bucur că muzica este mesagerul vieţii în acest moment, mă rog, destul de trist; la daci, era un moment vesel. E un paradox, vă mulţumesc pentru invitaţie", a spus Iulia Merca.

Tenorul Tony Bardon a menţionat că interpretarea acestei lucrări este însoţită de "o emoţie enormă", amintind că Michael Haydn şi-a petrecut ani frumoşi la Oradea, ca dirijor şi compozitor, alături de o orchestră dintre cele mai însemnate din Europa la vremea aceea.

Basul Cristian Hodrea a ţinut să mulţumească pentru invitaţie instituţiei orădene, printre primele filarmonici care i-au acordat încredere la debutul carierei sale. El a vorbit despre diferenţa de abordare între două genuri - cel vocal-simfonic şi cel de operă - şi despre provocarea de a găsi caracterele specifice fiecăruia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel