Bihor: Saxofonista britanică Nubya Garcia, în premieră în estul Europei, la Oradea, în Festivalul ORA Jazz
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Saxofonista britanică Nubya Garcia va concerta, pentru prima dată în România şi în premieră în estul Europei, la Oradea, în cadrul festivalului internaţional ORA Jazz ce va avea loc în perioada 20-22 septembrie, în Sinagoga neologă Sion, monument arhitectonic reabilitat şi dedicat artelor contemporane.

"Vom avea, în prima seară, o premieră în România: trupa londonezei Nubya Garcia. Este pentru prima dată în România, nu a mai cântat în estul Europei niciodată. Este o artistă destul de tânără, dar într-o ascensiune extrem, extrem de rapidă. La Oradea vine direct din Columbia, unde a avut un turneu de-o săptămână, este o stea în devenire şi ne bucurăm că am reuşit să o aducem. Vine cu trupa ei, patru în total, muzicieni din Barcelona şi Londra. O cântăreaţă de jazz contemporan, desigur cu influenţe de new jazz, funk, chiar şi rock. Anul trecut am avut plângeri că nu am avut niciun saxofon în festival. Anul acesta avem mai multe instrumente de suflat", a declarat, într-o conferinţă de presă, Simona Giura, reprezentanta Asociaţiei Culturale Mono, alături de directorul APTOR, Mihai Jurca.

Anul acesta, ORA Jazz Festival, aflat la a doua ediţie, are ca invitaţi şase trupe de muzicieni consacraţi şi stele în ascensiune ale jazzului internaţional.

Cele şase concerte din festival, câte două în fiecare seară, vor fi susţinute de Jakob Bro Trio, Nubya Garcia, Oláh Dezső Trio, Ilhan Erşahin & Oceanvs Orientalis, Mohamed Najem & Friends şi Svante Henryson Quartet. Ei vor transforma pentru trei zile spaţiul sinagogii într-o scenă muzicală efervescentă.

"Am ascultat sugestiile oamenilor din public, am renunţat la trei concerte pe zi şi am programat doar două, dar nu am renunţat la calitate. Am adus ultimele proiecte în materie de jazz contemporan pentru că asta vrem să promovăm, ca şi la Festivalul de la Gărâna. Acest festival va creşte ceva mai încet, dar va creşte sigur, fiind deja în lista evenimentelor de gen din România şi se vorbeşte şi în afară destul de mult despre festival. Artiştii ne contactează, vor să vină să cânte, nu trebuie decât să alegem ce este mai bun", a precizat Simona Giura.

Festivalul se va deschide vineri seara cu unul dintre cele mai prestigioase triouri din jazzul contemporan, Jakob Bro Trio (Danemarca, SUA).

"Chitaristul danez Jakob Bro este un maestru al atmosferei şi un texturalist fin, iar cu trioul său a dus conversaţia muzicală la un rafinament greu de egalat. Parteneri în acest 'trialog' sunt muzicienii americani Thomas Morgan, la contrabas, şi Joey Baron, la baterie. Cei trei au lansat în 2018, la ECM Records, un album live, Bay of Rainbows - o mărturie palpabilă a felului în care se lasă inspiraţi unii de ceilalţi într-un concert, a felului în care reuşesc să creeze pe loc cea mai frumoasă, sensibilă şi inspirată muzică", se arată în prezentarea evenimentului.

Al doilea concert al serii de vineri va fi susţinut de trupa saxofonistei britanice Nubya Garcia, "cu forţa şi creativitatea care au făcut-o celebră în cluburile londoneze de jazz şi care au propulsat-o în topul celor mai promiţători tineri muzicieni".

Programul serii de sâmbătă se va deschide cu un concert care aduce o premieră în lumea muzicală. Tânărul şi talentatul pianist ungar Dezső Oláh a adaptat pentru un trio jazz lucrarea clasică a celebrului compozitor Béla Bartók - Şase dansuri româneşti, compusă pentru pian în 1915. O va prezenta împreună cu contrabasistul Péter Oláh şi bateristul Lakatos Pecek András.

Al doilea concert va fi susţinut de saxofonistul cu origini turce Ilhan Erşahin, alături de muzicianul electronic turc Oceanvs Orientalis (Şafak Öz Kütle). Colaborarea dintre cei doi artişti se bazează pe creativitatea lor, rădăcinile culturale comune şi pasiunea pentru improvizaţie.

Primul concert de duminică, 22 septembrie, va fi realizat de quartetul clarinetistului Mohamed Najem & Friends, compus din muzicienii francezi Clément Prioul - pian, Thomas Posner - contrabas, Baptiste Castets - baterie.

"Grupul s-a format în 2016 şi a devenit rapid popular pe scenele de muzică jazz pariziene. Liderul acestui quartet, Mohamed Najem, este reprezentantul de seamă al noii generaţii de muzicieni excepţionali provenind din Orientul Mijlociu. Compoziţiile sale reflectă strălucit o combinaţie eclectică de ritmuri şi melodii, de jazz, muzică clasică şi orientală", a precizat Simona Giura.

ORA Jazz Festival se va încheia cu Svante Henryson Quartet - Seven Songs from the '70s. Cei patru muzicieni suedezi vor interpreta piese jazz din anii '70, semnate de muzicieni celebri ca Wayne Shorter sau Chick Corea, reinterpretate. Vor evolua: Svante Henryson, la violoncel, Erik Weissglas, la chitară, Hans Backenroth, la contrabas şi Joakim Ekberg, la baterie.

"Liderul quartetului, Svante Henryson, este un virtuoz interpret la violoncel, multipremiat şi aclamat, cu o carieră impresionantă. Fie că interpretează muzică clasică, rock sau jazz, sunetul violoncelului său este inconfundabil", a subliniat Simona Giura.

Festivalul ORA Jazz este organizat de Asociaţia Culturală Mono (echipa de la Gărâna Festival) şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), asociaţie a Primăriei Oradea care a bugetat festivalul cu suma de circa 20.000 de euro (onorariile artiştilor). Prima ediţie din anul 2018 a fost foarte apreciată de publicul orădean.

Concertele se vor desfăşura în Sinagoga Neologă Sion, str. Independenţei nr. 22, Oradea, începând cu ora 19,00.

Preţul unui bilet pentru o zi este de 70 de lei, iar al abonamentului pentru cele trei zile de festival 180 de lei. Din încasări se vor acoperi cheltuielile de transport, cazare, pentru logistica evenimentului (sonorizare, pian), precum şi costul echipei de organizare (Asociaţia Mono).

Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona online de pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel