Bihor: Trio-ul JazzyBIT va reprezenta România la Festivalul European de Jazz Katara, de la Doha
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Trio-ul JazzyBIT, iniţiat în 2012 de orădeanul Teodor Pop, va reprezenta România la Festivalul European de Jazz Katara 2019 de la Doha, Qatar, din perioada 4-9 noiembrie, a anunţat, pe site-ul propriu, Institutul Cultural Român.

"Ambasada Statului Qatar în România participă pentru a treia oară consecutiv la evenimentul muzical din Doha care vizează reunirea celor mai cunoscuţi muzicieni de jazz din Europa cu scopul de a reconecta culturile", a precizat ICR.

Trio-ul JazzyBIT este format din orădeanul Teodor Pop (pian, clape), Mihai Moldoveanu (bas) şi Szabó Csongor-Zsolt (tobe). Activitatea formaţiei a început în 2012 şi, de atunci, a oferit numeroase concerte, combinaţii de jazz şi rock, cu influenţe blues, latino şi funk, atât în ţară, cât şi peste hotare.

"Noi ne bucurăm să reprezentăm România oriunde în lume. Fie că e în Qatar, Coreea, America sau chiar în Ungaria sau Bulgaria. Pentru noi e o bucurie să putem cânta în cât mai multe locuri. Şi ce este foarte interesant, avem ocazia să cunoaştem culturi locale, să ne întâlnim cu oameni de-acolo, dar iată şi cu invitaţi în festival din atâtea ţări, fiecare apreciind muzica noastră într-un stil diferit. Noi vom cânta, ca întotdeauna, doar compoziţiile proprii, de pe cele două albume, 'Touch the Sky' şi 'Horizon'. Sperăm din suflet să le placă", a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Teodor Pop.

La evenimentul organizat de Centrul Cultural Katara, alături de Ambasada Statului Qatar în România vor participa 13 ţări din Uniunea Europeană. În festival vor mai participa, pe lângă România, trupe din Austria, Bulgaria, Portugalia, Italia, Belgia, Ungaria, Polonia, Grecia, Elveţia, Germania, Franţa şi Spania.

Concertele sunt programate câte două în fiecare seară. Singura zi în care au loc trei va fi cea de vineri, 8 noiembrie, când va evolua trio-ul din România, precedat de reprezentaţia unei trupe din Elveţia şi urmat de cea a Germaniei.

"Clăparul" trupei, Teodor este născut în Oradea şi a început studiul pianului la vârsta de patru ani. La 14 ani descoperă jazz-ul la Şcoala populară de artă "Francisc Hubic" din oraş. În 2001 obţine un certificat de acreditare în jazz, iar un an mai târziu se mută la Timişoara, unde continuă să cânte jazz şi blues în mai multe proiecte. În 2004 a câştigat premiul pentru cel mai bun pianist în cadrul concursului memorial "Iuliu Merca" din Cluj-Napoca. Teodor este artist Nord Keyboards. Din 2012, trupa celor trei prieteni a câştigat mai multe premii valoroase, au susţinut o bogată activitate concertistică, cu aproape 200 de concerte în primii şase ani de activitate.

Anul 2019 a însemnat primul lor turneu în Statele Unite ale Americii, în luna iunie, cu un concert în cel mai cunoscut club de jazz din lume - Blue Note, din New York, dar şi un concert la Viena, la Clubul Porgy&Bess, probabil cel mai renumit club de jazz din Europa, potrivit lui Teodor.

"Am avut şapte concerte în SUA, mai multe în New York, altele în Philadelphia. A fost foarte bine în America. În Philadelphia, am avut un public 80% de culoare pe care am reuşit să-l cucerim de la prima piesă. Peste tot, oamenii sunt calzi la muzica noastră, noi cântăm un jazz mai prietenos, foarte ritmat, la care oamenii reacţionează. Credem că după un concert al nostru, lumea pleacă mai fericită acasă", a mai spus, pentru Agerpres, Teodor Pop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel