Biopsia lichidă, un aliat contra cancerului. Prof. dr. Vlad Herlea, anunțul momentului: Metoda funcționează, avem feedback pozitiv!
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Vlad Herlea, șeful Laboratorului de anatomie patologică din Institutul Clinic Fundeni, a vorbit, la Academia de Sănătate, despre cum se pune diagnosticul în funcție de biopsia lichidă – acei markeri biologici care se găsesc în sânge. 

„Din punct de vedere al anatomo-patologicului, centrat este pacientul, dar și medicina personalizată. Din punct de vedere anatomo-patologic, este un argument în plus pentru diagnostic, pentru monitorizare și screening-ul polioncologic al pacientului, dar asta nu exclude diagnosticul histopatologic de celelalte lucruri care intră în apanajul specialităților de anatomie patologică. Este o abordare modernă și neinvazivă pentru pacienți, poate mai puțin în diagnostic, dar mai mult în monitorizare și screening. Această biopsie lichidă, de fapt valoarea moleculară prin tehnici de biologie moleculară, pune în evidență celulele liber-circulante tumorare sau ADN-ul celulelor distruse care există la nivelul organismului, neputând să analizăm și fragmente și acest ADN de la nivelul plasmei. Putem să-l analizăm și din tumora solidă. 

Din punct de vedere tehnic, să spun așa, toată această analiză se poate face pe o platformă automată pentru a elimina subiectivismul uman sau o tehnică umană. Există mai multe platforme, pe care nu o să le numesc acum, unele mai performante, altele, mai puțin performante, unele care utilizează per pacient niște cartușe mai scumpe sau mai puțin scumpe. Dar nu partea materială este foarte importantă. Problema este legată de eficiență și personalizarea care apare la nivelul pacientului.

La ora actuală, în Institutul Clinic Fundeni, am pornit această metodă, ea funcționează, avem feedback pozitiv”, a precizat prof. dr. Vlad Herlea. 

Continuarea declarațiilor pe dcmedical.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel