Biserica Catolică cere reguli care să protejeze oamenii în domeniul inteligenței artificale
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Oficialii de la Vatican cer standarde etice mai stricte în domeniul inteligenței artificiale.

Oficialii de la Vatican cer standarde etice mai stricte în domeniul inteligenței artificiale, conform The Verge. IBM și Microsoft sunt primele companii care sunt gata să semneze inițiativa.

„Cererea Romei pentru etica IA" are la bază șase principii: transparență, incluziune, responsabilitate, imparțialitate, fiabilitate și siguranță/intimitate. Aceste principii presupun că tehnologia ar trebui să „protejeze oamenii", mai ales în cazul celor „slabi și defavorizați". Vaticanul a cerut legiuitorilor din toată lumea să reglementeze „tehnologiile avansate care au un risc crescut de încălcare a drepturilor umane", care includ recunoașterea facială.

Potențialul inteligenței artificiale

„Inteligența artificială este o tehnologie promițătoare care ne poate ajuta să facem lumea mai inteligentă, mai sănăoasă și mai prosperă", a transmis vicepreședintele IBM, John Kelly III, după ce a semnat inițiativa. „Doar dacă ar fi făcută după interesele și valorile umane...".

Vaticanul dorește să se asigure că firmele nu folosesc inteligența artificială cu scopul de a colecta informații fără consimțământul persoanelor și mai apoi folosesc aceste informații pentru beneficii comerciale sau politice. Într-o exemplu recent, s-a demonstrat că mii de agenții guvernamentale și companii private au folosit un software de recunoaștere facială numit Clearview AI, care colecta datele oamenilor fără știința lor.

Oficialii Vaticanului speră să sporească numărul companiilor care semnează inițiativa în lunile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel