Bistriţa-Năsăud: Accesul copiilor din sistemul de protecţie la serviciile stomatologice, afectat de lipsa fondurilor şi a specialiştilor
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Copiii şi tinerii din sistemul de protecţie socială şi cei cu dizabilităţi au acces limitat la serviciile stomatologice din cauza lipsei fondurilor şi a specialiştilor, potrivit datelor prezentate, miercuri, în cadrul unei dezbateri organizate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pe tema medicinei dentare.

Copiii din învăţământul special au la dispoziţie doar două cabinete stomatologice şcolare, la Centrul pentru educaţie incluzivă nr.1 Bistriţa şi la Şcoala profesională specială "Sfânta Maria" Bistriţa, unde lucrează doi medici cu jumătate de normă.

Adjunctul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud, Crina Andreica, a afirmat, în cadrul dezbaterii, că deşi legea obligă să le fie asigurată copiilor din sistemul de protecţie cel puţin o consultaţie gratuită pe an, fondurile insuficiente şi lipsa cabinetelor şcolare pun probleme.

"Categoria noastră de beneficiari este copii şi tineri, cu şi fără dizabilităţi. Într-adevăr, este o problemă. Noi, ca legislaţie, avem obligaţia să asigurăm copiilor cu măsură de protecţie, în special celor din centrele de plasament şi din casele de tip familial, cel puţin o consultaţie stomatologică gratuită. Acum, se asigură, într-adevăr, dar lipsa fondurilor se simte şi la noi, ca instituţie. Deci cabinete şcolare nu există, noi avem în diverse localităţi case de tip familial şi centre: la Beclean, Teaca, Năsăud, Bistriţa", a spus Andreica.

Crina Andreica a ridicat şi problema copiilor cu dizabilităţi, pentru care este nevoie, în cazuri mai speciale, să se apeleze la serviciile unei clinici maxilo-faciale din Cluj-Napoca, la care se adaugă costurile cu transportul copilului şi al însoţitorului.

"Problema cea mai mare o întâmpinăm când avem copii cu dizabilităţi şi tineri, printre aceştia sunt şi copii care nu vorbesc, şi atunci este mai greu de identificat problema. Aici avem într-adevăr o problemă, trebuie să facem programare la o clinică maxilo-facială din Cluj-Napoca, unde trebuie să asigurăm şi un însoţitor", a spus directorul adjunct al DGASPC Bistriţa-Năsăud.

Preşedintele Colegiului medicilor stomatologi din judeţul Bistriţa-Năsăud, Marius Pop, a amintit faptul că, în urmă cu un an, a fost achiziţionat un aparat mobil de stomatologie, destinat tocmai copiilor cu dizabilităţi, dar care zace nefolosit la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa pentru că nu a fost angajat un chirurg buco-maxilo-facial.

"La spital, am cumpărat, din iniţiativa mea şi a Clubului Lions, un aparat mobil de stomatologie. Am dat 100 euro fiecare, am cumpărat aparatul, acum un an şi ceva. Stă acolo, în sala de echipamente a blocului operator, funcţional, l-am încercat, totul este în regulă. Nu putem face intervenţii pentru copiii cu dizabilităţi pentru că nu avem un chirurg buco-maxilo-facial la spital. Domnul Lazany (Gabriel Lazany, managerul SJU Bistriţa - n.r.) tot spune că se extinde UPU. Foarte bine că se extinde. Nu există încă posibilităţi de angajare a unui chirurg buco-maxilo-facial, nu ştiu de ce, fiindcă ar trebui, fiindcă acest chirurg poate interveni şi în sfera ORL, de exemplu, şi atunci poate fi integrat în secţia ORL", a afirmat Pop.

Medicul stomatolog Gabriela Seni, membru în Comisia de medicină dentară a Ministerului Sănătăţii, a declarat că va propune ca aceşti pacienţi să fie trataţi la un cabinet stomatologic bugetat, care să se adreseze special lor, iar vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Puica, a promis că administraţia judeţeană va sprijini acest demers, inclusiv financiar.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Consiliului Judeţean le-a cerut medicilor stomatologi, celor de la DGASPC şi celor din centrele de educaţie incluzivă să colaboreze mai mult, pentru a le asigura copiilor şi tinerilor din sistemul de protecţie şi celor cu nevoi speciale acces corespunzător la medicina dentară.

"Consiliul Judeţean are în subordine atât centrele de educaţie incluzivă, cât şi DGASPC. În centrele de educaţie incluzivă, avem în total 670 de copii, care sunt trataţi de doi medici cu câte o jumătate de normă. Trecând prin şcoli, cred că, cu puţin efort din partea dumneavoastră şi puţin efort din partea noastră şi o mai apropiată şi o mai strânsă colaborare, am putea rezolva problema aceasta, pentru că acei copii de la centrele de educaţie incluzivă ar putea fi aduşi la cele două cabinete şi verificaţi o dată la şase luni", a spus Puica.

În judeţul Bistriţa-Năsăud lucrează 212 medici stomatologi, dintre care doar 37 au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Totodată, la o populaţie de peste 300.000 de locuitori, nu există niciun centru de permanenţă pe stomatologie, care să deservească pacienţii în timpul nopţii şi în zilele nelucrătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel