Urmărește emisiunea live
Blinken, discuție cu diplomatul chinez Yang Jiechi: „Genocid și crime împotriva umanității în Xinjiang”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook
Secretarul general al SUA, Antony Blinken, se declară îngrijorat asupra situației la care sunt supuși oamenii din Xinjiang și Hong Kong.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-un apel telefonic cu cel mai înalt diplomat chinez, Yang Jiechi, și-a exprimat îngrijorările SUA cu privire la „genocidul în curs și curățarea etnică” împotriva uigurilor musulmani din regiunea occidentală a Xinjiangului și „deteriorarea normelor democratice” sub conducerea Chinei în Hong Kong.

Discuție cu Yang Jiechi

Secretarul Blinken a vorbit vineri cu Yang Jiechi, principalul ofițer al afacerilor externe al Partidului Comunist Chinez, pentru a discuta o serie de probleme dure cu care se confruntă cele două puteri majore, inclusiv programul nuclear al Coreei de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Acuzațiile lui Blinken au urmat publicării, pe 10 iunie, a unui raport al Amnesty International care arată că Xinjiang a devenit un „peisaj infernal și distopic” în care uigurii și alte minorități etnice predominant musulmane se confruntă cu „concentrarea și tortura în masă sistematică și organizată de stat, care constituie crime împotriva umanității”.

Reprimări în Hong Kong

China a reprimat activiștii pro-democrație din Hong Kong, o fostă colonie britanică revenită la dominația chineză în 1997 sub un principiu convenit „O țară, două sisteme” care trebuia să permită continuarea libertăților democratice în Hong Kong.

Pe lângă „necesitatea ca Statele Unite și Republica Populară Chineză să colaboreze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene”, Blinken și Yang au discutat despre alte „provocări globale comune”, inclusiv Iran, Myanmar și criza climatică, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. într-o declarație, precizează AlJazeera.

Originile coronavirusului

De asemenea, Blinken a cerut mai multă „cooperare și transparență” din partea autorităților chineze în anchetele continue ale Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la originea virusului COVID-19. Totuși, în cadrul apelului, Yang s-a declarat deranjat de precizările lui Blinken că unele persoane din SUA răspândesc „povestea absurdă” care spune că SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, au declarat presa de stat chineză.

China a creat un „iad pe pământ” în Xinjiang. Amnesty International aduce acuzații de genocid

Conform BBC, organizația Amnesty International a transmis că China comite crime împotriva umanității în regiunea Xinjiang, provincia nord-vestică ce găzduiește uigurii și alte minorități musulmane. Într-un raport publicat joi, Amnesty a solicitat Organizației Națiunilor Unite (ONU) să investigheze, presupunând că țara a supus uigurii, kazahii și alți musulmani detențiilor în masă, supravegherii intruzive și torturii.

Secretarul general al organizației pentru drepturile omului, Agnes Callamard, a acuzat autoritățile chineze că au creat „un iad pe Pământ distopic la o scară masivă”. „Ar trebui să șocheze conștiința umanității faptul că un număr uriaș de persoane au fost supuse spălării pe creier, torturii și altor tratamente înjositoare în tabere, unde milioane trăiesc în teamă, supravegheați de un sistem vast de monitorizare”, a adăugat ea (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel