Boala GRAVĂ despre care nu se mai vorbeşte. Georgescu (ARAS): Este asimptomatică. Oamenii află foarte târziu
Autor: Mihai Ciobanu pe 12 sep, 11:16 | Sanatate
Exclusiv

Foto ilustrativ

O boală gravă pare a fi fost uitată sau, în orice caz, trecută la "şi altele" în această perioadă. 

Directorul Asociației Române Anti-SIDA, Maria Georgescu, a vorbit, la DC News, despre faptul că în România oamenii nu se testează pentru depistarea acestui virus, fapt care face ca mulţi să fie purtători, ani de zile, şi să transmită mai departe, fără a şti.

"În continuare vorbim despre o boală virală care este asimptomatică în fazele iniţiale, iar oamenii pot fi purtători ‚sănătoşi’, adică oameni care nu se gândesc că ar putea fi infectaţi. Iar aceasta este una dintre caracteristicile epidemiei de HIV/SIDA în România: e o epidemie în care avem foarte mulţi oameni care se duc târziu la medic sau care depistează târziu boala. Pentru că, atât timp cât nu au simptome, nu îşi fac un test HIV. Nu există nicio campanie naţională susţinută de stat, de Ministerul Sănătăţii şi de DSP-uri în care să chemi oamenii să-şi facă testul, depistare voluntară.

Un tratament început precoce duce la dispariţia virusului din sânge, adică el rămâne în nişte rezervoare dar nu mai este în sânge şi este netransmisibil. În România, însă, oamenii nu fac teste HIV. Şi avem foarte mulţi oameni diagnosticaţi după 10-15 ani de purtători sănătoşi care au şi transmis în acest timp virusul", a explicat, într-un interviu acordat DC News şi DC Medical, Maria Georgescu.

VIDEO: 

 

 

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri