Boli tropicale ajunse în ţară după încălzirea vremii. Elena Mateescu (ANM): Din păcate, constatăm din ce în ce mai frecvent acest lucru
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a explicat, într-un dialog cu jurnalistul Val Vâlcu, modul în care influenţează vremea migraţia insectelor şi a animalelor către anumite zone, inclusiv din România. 

Val Vâlcu: Aceste schimbări pe intervale mari de timp impactează inclusiv biotopul. Am văzut avertizările OMS Europa care spun că pot apărea boli tropicale, ca să le spunem aşa. Vine ţânţarul tigru care transmite West Nile sau malaria.

Elena Mateescu: Prin raportul comitetului interguvernamental pentru schimbări climatice, cel puţin ultimele analize confirmă migraţia la nivelul acestora, pentru că fiecare vieţuitoare probabil caută să-şi găsească condiţiile cele mai bune de supravieţuire, iar atunci deplasarea către zone care să-i permită creşterea şi dezvoltarea se face.   

Val Vâlcu: În Dobrogea a pătruns dinspre Bulgaria şacalul...

Elena Mateescu: Din păcate, vorbim şi constatăm din ce în ce mai frecvent aceste migraţii, fie că vorbim de insecte, fie de alte fiinţe. Cert este că astăzi ne e greu să spunem care loc din Europa sau din lume poate fi mai sigur în ceea ce priveşte stabilitatea climatică. Mai degrabă aş vorbi de variabilitate şi de extreme climatice, iar indiferent de zona unde ne aflăm, cred că aceste lucruri sunt din ce în ce mai evidente.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel