Bolnavii cronici, acces în spitale suport COVID-19. Colegiul Medicilor din Bucureşti, AVERTISMENT
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Colegiul Medicilor, avertisment: Cost uriaş pentru sistemul de sănătate. Sursa: Pixabay
Colegiul Medicilor, avertisment: Cost uriaş pentru sistemul de sănătate. Sursa: Pixabay
Colegiul Medicilor din Municipiul București cere ca bolnavii cronici să aibă acces la tratament în spital, chiar dacă spitalul este suport COVID-19. Medicii spun că se pot asigura circuite separate de intrare. 

Numărul cazurilor de COVID-19 în România pare să se înscrie pe un platou care, sperăm cu toții, va putea fi menținut și chiar scăzut. Nu trebuie să uităm, însă, că printre cei afectați în mod direct de pandemia actuală, pe lângă cei care au contractat virusul SARS-CoV-2, se numără și persoanele care suferă de afecțiuni cronice. Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă în acest sens, când a dat publicității un raport în care arăta că serviciile de prevenție și tratament pentru bolile cronice netransmisibile au fost perturbate grav pe tot Globul.

„Considerăm un moment oportun ca spitalele care au oferit asistență medicală în această perioadă pacientului cu COVID-19 să-și regândească circuitele pentru a crește, în siguranță, capacitatea de asistență și îngrijire a pacienților cu boli cronice.Astfel, Colegiul Medicilor din Municipiul susține creșterea accesului pacienților cronici la asistență medicală și lansează un apel către conducerile spitalelor și către autorități să facă toate demersurile necesare în acest sens.Bineînțeles, este important ca spitalele să fie în continuare pregătite pentru îngrijirea pacienților COVID-19, cu personalul necesar, circuite, echipamente și tot ceea ce este nevoie. Însă este vital ca și restul pacienților, mulți dintre ei cu afecțiuni cronice, care necesită îngrijiri periodice să poată să beneficieze de ele în condiții optime. Știm și înțelegem că nu este ușor, dar în caz contrar, considerăm că efectul negativ va fi mare și va fi unul resimțit pe termen lung atât pentru această categorie de pacienți cât și pentru sistemul de sănătate în ansamblu”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, conform unui comunicat. 

Raport îngrijorător. Pandemia, efect negativ asupra bolnavilor cronici

"Desigur, este important ca actul medical să se desfășoare în siguranță, atât pentru pacienții cronici care se prezintă în unitățile medicale, cât și pentru personalul medical cu care intră în contact.

Peste jumătate dintre bolnavii cronici din România consideră că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite, arată un studiu din luna octombrie 2020. De asemenea, în ceea ce privește numărul internărilor la nivel național, în aprilie 2020 s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar în octombrie era încă la jumătate față de anul precedent.

Un procent considerabil dintre medicii de familie (82%) consideră că pandemia de COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului pacienților cronici la servicii medicale în România, arată același studiu. Printre motivele enumerate de către aceștia, cele mai frecvent menționate sunt accesul restricționat la serviciile medicale din spitale/ambulatoriile de specialitate (74,7% dintre respondenți), teama pacienților de îmbolnăvirea de COVID-19 (34,5% dintre respondenți) și restricțiile de deplasare impuse de autorități (5,8% dintre respondenți)", transmite Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Avertisment: costuri mari pentru sistem

"Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția că, dacă această situație va persista, costurile vor fi mari pentru sistemul de sănătate și pentru societate în ansamblul său.

În Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București avem un medic neurolog, pe prof. dr. Bogdan Popescu, un medic gastroenterolog, pe prof. dr. Lucian Negreanu, un hematolog, pe conf. dr. Horia Bumbea și un medic de familie, pe dr. Adriana Mihalaș, astfel că avem o privire de ansamblu asupra sistemului de sănătate bucureștean. Considerăm că în special acum, când situația epidemiologică o permite, trebuie să punem accentul și să creștem accesul pentru îngrijirile acordate pacienților cronici, care au avut de suferit în anumite momente pe parcursul anului 2020, din cauza restricțiilor și dificultăților cauzate de pandemia de COVID-19. Trebuie identificate soluții eficiente pentru îmbunătățirea accesului acestor pacienți pentru evaluare și tratament.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureștia înțeles și înțelege deopotrivă provocările ridicate de pandemie și eforturile necesare pentru gestionarea sa, dar acum, când numărul cazurilor este în scădere, este absolut necesarsă facem demersuri rapide pentru ca pacienții cu afecțiuni cronice să nu aibă și mai mult de suferit", au conchis cei de la CMMB. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel