Braşov: Patru spectacole "de sală mare", precum şi evenimente conexe, în cadrul Festivalului de Teatru Maghiar
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Patru spectacole ale unor teatre sau companii maghiare din România, Ungaria şi Ucraina, precum şi tot atâtea evenimente conexe vor putea fi văzute de public în cadrul celei de a treia ediţii a Festivalului de Teatru Maghiar de la Braşov, care se va desfăşura în perioada 24-27 octombrie, pe scena Teatrului "Sică Alexandrescu" şi la Sala Patria, au anunţat organizatorii miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestora, spectacolele "de sală mare", care vor avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu, abordează de la genul poliţist - "Agatha Cristie: Călăul Necunoscut", un spectacol al companiei Tompa Miklos de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, comedie - "O chestiune de onoare", reprezentaţie a Teatrului din Salgotarjan, Ungaria, tragedie grotescă - "Zoltan reînmormântat", coproducţie a Teatrului Naţional din Budapesta şi Teatrul Naţional Maghiar"Ilyes Gyula" din Beregovo, Ucraina şi până la "o pildă în trei acte", de asemenea reprezentaţie a actorilor Naţionalului budapestan.

Două dintre aceste spectacole - "Călăul necunoscut" şi "Zoltan reînmormântat" vor avea supratitrare în limba română, au precizat organizatorii.

Evenimentele conexe, care se vor desfăşura la Sala Patria sunt un recital de poezie, un concert liric, unul al unei orchestre de actori şi un spectacol studio.

Consilierul local UDMR Toro Tamas, organizator principal al evenimentului, a precizat, în conferinţa de presă, că prin acest festival se doreşte suplinirea lipsei unei instituţii maghiare de cultură în Braşov, un oraş cu o populaţie de 17-18 mii de etnici maghiari.

Totodată, el a menţionat implicarea municipalităţii în acest proiect, care, deşi nu a cofinanţat evenimentul, a participat la organizarea acestui prin punerea la dispoziţie a infrastructurii culturale necesară.

"Ne face o deosebită bucurie şi plăcere faptul că în cadrul ediţiei din acest an al Festivalului de Teatru Maghiar din Braşov, am reuşit să invităm trupe renumite, premiate de către breasla teatrală maghiară şi internaţională, trupe care, iată, consideră importantă prezenţa lor aici, în oraşul de sub Tâmpa. Mă face foarte mândru acest fapt, fiindcă astfel festivalul nostru a reuşit să se înscrie pe harta celor mai bune festivaluri maghiare de teatru din ţară", a declarat consilierul local Toró Tamás.

Proiectul "Festivalul Internaţional de Teatru Maghiar din Braşov, ediţia a III-a", derulat de Asociaţia Culturală a Maghiarilor din Diaspora Transilvăneană, a obţinut din partea CJ Braşov o cofinanţare de 45.100 lei, a subliniat, la rândul său, vicepreşedintele UDMR al CJ Braşov, Tóásó Imelda, care a precizat că "obiectivul programelor de finanţare nerambursabilă ale proiectelor culturale, derulate de CJ Braşov este îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor judeţului Braşov, prin susţinerea proiectelor culturale sustenabile".

Biletele şi abonamentele pentru spectacolele şi evenimentele din programul festivalului pot fi procurate de pe "Bilete.ro", la preţuri cuprinse între 120 de lei/abonament şi 25-40 de lei/spectacolul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel