Brexit: Mai sunt încă 'probleme de soluţionat' între Regatul Unit şi UE (Dublin şi Londra)
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Mai erau încă 'probleme de soluţionat' miercuri între Marea Britanie şi Uniunea Europeană pentru a se ajunge la un acord asupra Brexitului, în ajunul unui summit european crucial şi cu două săptămâni înainte de separare, au recunoscut guvernele irlandez şi britanic, informează AFP.

'Sunt convins că toate părţile vor în mod serios să ajungă la un acord până la sfârşitul lunii', data prevăzută pentru ieşirea Regatului Unit din UE, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar în faţa presei de la Dublin. 'Există o cale spre un posibil acord, dar rămân numeroase probleme de rezolvat', a adăugat el, scrie Agerpres. 

'Este cert că mai sunt probleme de rezolvat', a reacţionat la Londra purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson, apreciind drept 'constructive' negocierile desfăşurate marţi, până târziu în noapte. 'Există progrese, dar mai sunt încă multe de făcut', a adăugat el.

După o lungă rundă de negocieri până la miezul nopţii, discuţiile au fost reluate miercuri dimineaţă la Bruxelles în încercarea de a se ajunge la un acord şi de a se evita un 'no deal' potenţial catastrofal din punct de vedere economic.

Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, urma să prezinte un punct de vedere miercuri la prânz ambasadorilor din Cele 27 de state ale blocului comunitar, în ajunul unui summit, teoretic ultimul, înaintea retragerii Regatului Unit din UE programate la 31 octombrie.

Boris Johnson a venit la putere la sfârşitul lunii iulie cu promisiunea de a realiza Brexitul 'cu orice preţ' - deja amânat de două ori - la această dată, chiar şi fără un acord. Dar o lege votată recent de către parlament îl constrânge să ceară europenilor o amânare în lipsa unui acord până sâmbătă, a doua zi după summitul european, care va avea loc pe 17 şi 18 octombrie.

În faţa unei comisii parlamentare, ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a confirmat, miercuri dimineaţă, că guvernul va respecta această lege. 'Dar este important că vom ieşi la 31 octombrie', a declarat el. 'Toate eforturile guvernului sunt concentrate' pe obţinerea unui acord, a asigurat ministrul britanic pentru Brexit. 'Există o dorinţă comună de a se ajunge la un acord', a insistat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel