Bugetarii, în şomaj tehnic, din motive ”PUR ELECTORALE”. Câciu, TRANȘANT cu Orban
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, de ce măsura intrării bugetarilor în şomaj tehnic este utilă doar ca exerciţiu electoral, dar a făcut şi apel la Guvern pentru ca persoanele rămase fără un loc de muncă să poată beneficia de amânarea ratelor. 

"Nu ştim încă cum va fi plătit şomajul tehnic pentru bugetari, dacă se va merge pe 75 la sută din brut, net sau din salariul mediu, ca la privat. Asta vom vedea când vor fi publicate normele. Ludovic Orban a spus de salariul brut de încadrare. Dar vom vedea. Oricum, măsura este electorală, nu are legătură cu economia, pentru că impactul bugetar este foarte mic spre inexistent. Dacă dăm la o parte bugetarii implicaţi în lupta cu COVID-19 şi profesorii, rămânem cu 130.000 de bugetari, aici incluzând şi judecătorii. Dintre aceştia, unii sunt acreditaţi de Comisia Europeană, iar măsura poate fi luată doar dacă Comisia permite asta. Deci să spunem că mai scoatem jumătate dintre aceştia. Am putea înţelege măsura dacă ar avea un efect pe cheltuieli bugetare. Dar nu are niciun efect, aşa că nu e decât ceva de imagine, făcută pentru a răspunde celor care spun că e nevoie de solidaritate. De principiu, sunt o serie de instituţii, cum e Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului sau Institutul pentru Eroii Neamului, care nu mai au obiectul muncii acum. Sunt doar nişte exemple, dar ce se întâmplă e un mimetism.", a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS. 

Românii fără loc de muncă, neeligibili pentru amânarea ratelor

"OUG-ul a spus că restanţierii nu sunt eligibili, iar Guvernul ar trebui să regândească situaţia. Pentru cei în şomaj efectiv, nu şomaj tehnic, ar trebui găsită o formulă de restructurare a creditului, pentru că nu pierd ei cât pierde banca. Banca rămâne cu un credit neperformant şi atunci trebuie să rupă din lichidităţi pentru a acoperi gaura. Deci pierde! Guvernul ar trebui să se gândească la situaţia asta şi să găsească o soluţie ca şi în cazurile de şomaj efectiv, persoanele afectate să aibă timp să îşi găsească un loc de muncă pentru a continua plata creditului", a mai spus economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel