Urmărește emisiunea live
Bunele maniere la masă. Orezul se consumă întodeauna cu furculița și cuțitul
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont, mai ales când servești masa alături de alte persoane. Iată câteva bune maniere importante.

Murăturile se iau cu furculiţa proprie din castron şi se taie pe farfurie, pe măsură ce se mănâncă, la fel ca friptura, potrivit bucataria-romaneasca.ro.

Gogonele se pot lua cu lingura, pentru a nu stropi comesenii când le înţepăm cu furculiţa şi în farfurie se taie cu atenţie din acelaşi motiv, cu cuţitul în dreapta şi furculiţa în stânga. Nu se muşcă din murături!

Peştele se mănâncă special, folosindu-se cuţitul numai la dezosare, după ce se desface în 3 și după ce se decupează capul cu cuţitul. Oasele de peşte din gură se pun pe furculiţă şi se scot cu mâna numai în cazuri de urgenţă.

Pentru peştele din conservă, ne folosim de furculiţă, ţinută în dreapta, ajutându-ne cu o bucată de pâine, ţinută în stânga.

Vezi și: Bunele maniere. Când nu trebuie să spui "Poftă bună"! Greșeala pe care mulți o fac

Salata verde şi andivele se aduc la masă gata tăiate şi preparate. Dacă bucăţile sunt prea mari, nu se duc la gură aşa, ci se taie cu cuţitul.

Conopida se taie cu furculiţa, nu se foloseşte deloc cuţitul.

Nu se răceşte o supă prea caldă suflând în ea.

Nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima înghiţitură.

Nu se înmoaie pâinea în supă, şi nici în sos

Chiftelele, sarmalele, ruladele se taie numai cu furculiţa.

Sâmburii măslinelor care însoţesc uneori aceste antreuri se „transportă” din gură în farfurie cu furculiţa sau, dacă suntem în familie, cu mâna.

Carnea de pasăre nu se consumă cu mâna. Pot face excepţie copănelele de pui. Carnea se aduce la masă gata tranşată.

Vezi și: Bunele maniere, la masă. Sandvişurile se taie cu cuţitul şi se consumă cu furculiţa. Nu zdrobi cartofii în farfurie!

Orezul se mănâncă cu furculiţa, ajutându-ne cu cuţitul, neapelând la lingura!

Cu spaghete vă serviţi din castron cu o cantitate rezonabilă, apoi le mâncaţi răsucindu-le cu furculiţa ţinută în mâna dreaptă şi ajutându-vă cu lingura ţinută în mâna stângă. Pe furculiţă trebuie luată o cantitate mică şi să nu atârne dizgraţios din gură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel