Bursa americană încheie în echilibru după ce Fed a transmis semnale mixte
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp

Indicii Dow Jones Industrial Average şi Standard and Poor's 500 ai Bursei de la New York au închis miercuri în creştere uşoară, în timp ce indicele Nasdaq a înregistrat un uşor declin, după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual (0,25%), dar a transmis semnale mixte privind viitoarele decizii de politică monetară, transmit BBC şi Reuters.

În urmă cu şase săptămâni, Fed a decis prima reducere a costului creditului din ultimul deceniu, pentru a previni riscurile de încetinire a economiei ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China dar şi a scăderii activităţii economiei mondiale.

Miercuri, Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 1,75% şi 2%, cea de-a doua reducere a costului creditului din 2008, pe fondul incertitudinilor privind, reducerea investiţiilor şi a exporturilor, încetinirea economiei globale şi războaiele comerciale.

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,13%, ajungând la valoarea de 27.147,08 puncte, în timp ce indicele Standard and Poor's 500 a urcat cu 0,03%, la 3.006,73 puncte. Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,11%, la 8.177,39 puncte.

Deşi Fed se aşteaptă ca avansul PIB-ului SUA şi evoluţiile solide de pe piaţa forţei de muncă să continue, instituţia citează cu toate acestea "incertitudinile" privind perspectivele economice, angajându-se "să acţioneze adecvat" pentru a susţine expansiunea.

Noile proiecţii indică că ratele dobânzilor ar urma probabil să rămână neschimbate până în 2020, o veste proastă pentru investitori care se aşteptau la noi reduceri ale costului creditului pentru a contracara efectele războiului comerciale dintre SUA şi China. Şapte din cei 17 membri ai Comitetului de politică monetară (FOMC) se aşteaptă la o o nouă reducere cu un sfert de punct procentual a ratei dobânzii, iar alţi cinci cred că ar trebui să crească până la sfârşitul anului.

Bursele au scăzut imediat după anunţul Rezervei Federale a SUA dar s-au redresat în timpul conferinţei de presă a preşedintelui Fed, Jerome Powell, care le-a spus jurnaliştilor că instituţia este pregătită să fie "agresivă" dacă va fi necesar.

Oficialii Fed au fost divizaţi în privinţa votului. În timp ce şapte membri ai Comitetului de politică monetară, inclusiv Jerome Powell, au votat în favoarea reducerii dobânzii de referinţă, doi membri s-au pronunţat în favoarea menţinerii costului creditului iar un membru a vrut o reducere chiar mai accentuată.

În estimările date publicităţii miercuri, oficialii Fed se aşteaptă ca economia SUA să înregistreze o creştere de 2,2% anul acesta, uşor mai rapidă decât prognoza din iulie, în timp ce rata şomajului ar urma să se situeze la 3,7% până în 2020. Inflaţia ar urma să ajungă la 1,5%, sub ţinta Fed de 2%, urmând să accelereze la 1,9% anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel