Câciu, lecţie de economie: "Împăratul e gol!"
Autor: Mihai Ciobanu pe 16 iul, 09:55 | Economie

Sursa: Agerpres

Economistul Adrian Câciu explică problema surselor de finanţare invocate în cazul unor acte normative - dublarea alocaţiilor fiind unul dintre aceste exemple. 

"Împăratul este gol! Lecție aplicată, pe înțelesul tuturor, despre sursele de finanțare.

Se invocă faptul că un act normativ pentru a fi Constituțional trebuie să aibă indicată sursa de finanțare. Corect, exista articol de Constituție pentru acest aspect. Dar, această obligație a devenit pur formală si superfluă prin modul in care este gestionată politica bugetară reală. In mod normal cand indici sursa de finantare ar trebui sa ai si banii in buget, nu?Altfel e pur formalism de genul 'o să...'", transmite Adrian Câciu.

 

Două exemple

 

"Ia sa vedem noi două exemple contemporane recente sau pe cale de a fi implementate :

1. Masura de somaj tehnic. Impact 2,3 miliarde lei. Sursa de finantare invocată: cheltuieli din bugetul asigurărilor de somaj. Cheltuieli nu venituri, da?

Act normativ bază: OUG 30/2020 din 18 martie 2020. Perfect până aici dar....surpriza: Banii nu erau in buget!!! Banii au fost prinsi in buget după o lună prin rectificarea prevăzută în OUG 50 din 17 aprilie 2020.

Acesta este si motivul pentru care s-a intarziat cu aplicarea măsurii. Deci, s-a aprobat o masura care nu avea bani prevazuti in buget la momentul adoptării? Da sau nu?

2. Măsura de sustinere a salariilor pe timpul reducerii programului de lucru (kurzarbeit). OUG in dezbatere publica. Impact 5,1 miliarde lei. Sursa de finantare: bugetul asigurărilor de somaj.

Perfect dar....banii nu sunt în buget. Pot veni la rectificare undeva in august dar acum nu sunt in buget. Suntem anuntati ca necesarul de finanțare pentru aceasta masura se va asigura din IMPRUMUTUL facut din instrumentul SURE.

Dar...instrumentul SURE nu este operational si nici nu va fi decat daca toate statele membre UE participa cu garantii. Si nici atunci nu va fi pentru că, in vederea finantarii sale, Comisia Europeană trebuie sa se împrumute iar acest lucru nu se poate face decat daca se accepta modificarea Tratatului de Functionare al UE si cresterea plafonului de îndatorare al Comisiei Europene de la 1% la peste 3%. Pentru acest lucru va fi nevoie de ratificari in 27 de Parlamente Nationale.

Revin! Deci, din ce bani se acopera oug provind kurzarbeit care urmeaza sa fie adoptat curând? Bani in bugetul national nu sunt la capitolul respectiv de cheltuieli(astfel că va trebui rectificare) iar veniturile din imprumuturi sunt destul de improbabile la acest moment", explică Adrian Câciu.

 

Concluzia lui Adrian Câciu

 

"Practic toate masurile care se adopta prin acte normative de politica fiscal bugetară sunt acoperite in bani ulterior adoptarii iar asta este si prevedere a legislației bugetare care spune că nu poti prinde sume in buget fara sa ai temeiul legal al cheltuielii. Poate vi se pare prea tehnic dar ceea ce trebuie sa înțeleagă cei care vorbesc de surse de finanțare este diferența dintre formalism si aplicabilitate si mai ales sa vada ca tocmai ei, care invoca aproape isteric acest motiv, fac exact acelasi lucru. Mulțumesc!", încheie economistul Câciu

Te-ar putea interesa și ....
Economie Vezi toate articolele
Crossuri parteneri