Urmărește emisiunea live
Cadouri pentru profesori. Cristi Dănileț, rugat de un părinte să lămurească dacă e LEGAL să strângi bani
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Cadouri
Cadouri
Cristi Dănileț a explicat cât de legal este să se strângă bani de către elevi/părinți pentru cadourile profesorilor.

„CADOURI PENTRU PROFESORI?

Am fost rugat de un părinte să lămuresc cât de legal este să se strângă bani de către elevi/părinți și să se dea cadouri profesorilor.

Acum, trebuie să știti că „moda" cadourilor pentru autorități există în statele sărace. Cu cât un stat este mai civilizat, cu atât mai încetățenită este ideea că cel care are un venit din taxele contribuabililor nu trebuie să primească un bonus de la aceiași contribuabili.

Cât îi privește pe profesori, este acceptabil un cadou simbolic (de ex, un mărțișor) sau de valoarea redusă (de ex, un buchet de flori).

Legea interzice însă ca acel cadou să fie o cumpărare a unei prestații viitoare sau o recompensă pentru activitatea deja prestată.

Este vorba de art. 14 din Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice http://tiny.cc/w7gghz și art. 5 lit. b) pct. (ii) și art. 6 lit. c) din Cod-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar aprobat prin Ordinul nr. 4.831/2018 al ministrului educației http://tiny.cc/24gghz.

Pedeapsa pentru profesorul care pretinde sau primește cadouri în legătură cu activitatea sa didactică: sancțiune disciplinară aplicată de consiliul de administrație al școlii (în temeiul art. 93 și 280 din Legea nr. 1/2011 a educației) și condamnare penală de către judecător (în temeiul art. 289 Codul penal - luarea de mită)”, a scris Cristi Dănileț, marți, pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel