Cafeaua menține inima sănătoasă, apărându-te și de alte boli. Câte căni trebuie să bei pe zi - STUDIU
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cafeaua menține inima sănătoasă, apărându-te și de alte boli. Câte căni trebuie să bei pe z / Foto: Pixabay
Cafeaua menține inima sănătoasă, apărându-te și de alte boli. Câte căni trebuie să bei pe z / Foto: Pixabay
Cafeaua menține inima sănătoasă, potrivit unui nou studiu.

Cafeaua menține inima sănătoasă, arată un nou studiu. Potrivit cercetătorilor, persoanele care consumă până la 3 căni de cafea neagră pe zi își mențin inima sănătoasă. Astfel, consumul moderat scade riscul decesului cauzat de infarct și accident vascular cerebral, relatează Realitatea Plus. Studiul s-a desfășurat în Marea Britanie pe un eșantion de peste 400 de mii de persoane.

Potrivit oamenilor de știință, băutorii de cafea sunt protejați și de alte boli, precum diabetul de tip 2, Parkinson, afecțiuni ale ficatului și ale coloanei vertebrale, cancer de prostată sau Alzheimer. Adăugarea altor produse precum laptele și zahărul alterează proprietățile acestei băuturi, susțin medicii. 

Cum prepari cea mai bună cafea grecească la tine acasă

Cafeaua grecească este o cafea puternică, servită cu spumă deasupra (kaimaki) și cu zaț în partea de jos a cănii. Este o cafea pregătită din boabe de cafea măcinate foarte fin, fără filtrare. 

Prepararea cafelei grecești cere un pic de tehnică și mult ”meraki”, adică pasiune. Înainte de a începe, aveți nevoie de echipamentul potrivit: de un ibric (briki sau cezve, la turci) și de o ceașcă de cafea ”grecească”, adică de o ceașcă de aprox 60 - 70 de mililitri. O cafea foarte bună este cafeaua care face spumă la suprafață, în ibric, și care-și păstrează spuma în timpul servirii, în ceașcă. 

În primul rând, pentru a face cafea grecească, folosiți ceașca pentru a măsura apa necesară pentru fiecare ceașcă de cafea, astfel încât să aveți proporțiile potrivite. Aveți grijă să nu amestecați cafeaua tot timpul, în timp ce este preparată. Se amestecă doar la început și apoi se lasă să se încălzească. Acordați un pic mai multă dragoste și atenție pentru a crea spuma cremoasă (kaimaki), care conferă cafelei grecești o textură caracteristică, după cum scrie mygreekdish.com. Sursa citată amintește să nu uitați ca, pe lângă cafea, să serviți un pahar rece cu apă și să vă bucurați de savoarea cafelei.

Patru tipuri de cafea grecească

Cafeaua grecească este preparată în funcție de preferință și există patru tipuri principale. Pentru fiecare tip veți avea nevoie de cantități diferite de zahăr și cafea. Încercați să experimentați pentru a afla care se potrivește gustului dvs.: 

”Sketos” (simplu, fără zahăr): Dacă vă place cafeaua fără zahăr, adăugați doar 1 linguriță de cafea.

”Metrios” (dulce mediu): 1 linguriță de cafea, 1 linguriță de zahăr

”Glykos” (dulce): 1 linguriță de cafea, 2 linguri de zahăr

”Vary glykos” (cafea dulce extra-puternică): 3 lingurițe de zahăr și 2 lingurițe de cafea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel