Câinele-robot AlphaDog, record mondial de viteză pentru un animal metalic / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Câinele-robot AlphaDog, record mondial de viteză pentru un animal metalic / Captură Video YouTube - AFP News Agency
Câinele-robot AlphaDog, record mondial de viteză pentru un animal metalic / Captură Video YouTube - AFP News Agency
AlphaDog, un câine-robot dezvoltat de o companie din China, este, potrivit producătorilor săi, superior unui animal de companie adevărat - este ascultător, nu latră, nu muşcă -, fiind, totodată, cel mai rapid dispozitiv de acest tip din lume, relatează joi AFP. 

Animalul de companie high-tech este echipat cu senzori care funcţionează pe baza unui program de inteligenţă artificială, care îi permite să audă şi să vadă mediul înconjurător. Poate fi totodată scos şi la plimbare.

Deşi nu are nici coadă şi nici cap, este exact asemenea unui câine adevărat, a explicat Ma Jie, reprezentant al departamentului de tehnologie din cadrul Weilan, o companie cu sediul în Nankin (estul Chinei), care a fabricat prototipul.

Atingând o viteză maximă de 15 kilometri pe oră, AlphaDog deţine recordul mondial de rapiditate pentru un animal metalic. Are, totodată, o stabilitate mai mare decât un câine adevărat, a spus Ma Jie, aplicând demonstrativ o lovitură de picior robotului.

Spre deosebire de un câine obişnuit cu telecomandă, robotul patruped evoluează liber în mediul său cu ajutorul internetului mobil 5G şi are un timp de răspuns ultrarapid.

Detectează fricţiunea şi nivelul solului pentru a-şi putea adapta înălţimea şi viteza paşilor, a explicat Ma Jie, în timp ce robotul folosit pentru demonstraţie urca încet, dar sigur, nişte trepte.

Ma Jie a studiat la Oxford învăţarea prin consolidare, o tehnică de inteligenţă artificială care dresează roboţii printr-un sistem de recompensă şi pedeapsă.

A utilizat această tehnică pentru a-şi programa robotul pe baza comportamentului canin. AlphaDog combină două domenii foarte populare astăzi în China: tehnologia şi animalele domestice.

Deţinerea animalelor de companie, interzisă în primele decenii ale regimului comunist, a revenit din nou la modă în ultimii 20 de ani. Drept urmare, peste 1.800 de AlphaDog au fost achiziţionaţi în prima săptămână de la punerea lor în vânzare, la preţul de 16.000 yuani (2.000 de euro).

Comenzile vin în principal din partea programatorilor, pasionaţilor de tehnologie, dar şi a copiilor, care par să aprecieze cu adevărat prototipul, a dezvăluit Ma Jie.

În timp ce Beijingul investeşte masiv în noile tehnologii, în special în inteligenţa artificială, roboţii sunt deja prezenţi în peisajul actual, fiind folosiţi ca livratori de colete, ajută la servirea mesei în restaurante sau la realizarea testelor pentru depistarea COVID-19.

În viitor, creatorii chinezi ai câinelui-robot intenţionează să îl pună în serviciul nevăzătorilor.

Atunci când va avea şi funcţia de dialog, va putea comunica cu persoanele cu dizabilităţi, pe care va putea să le conducă la supermarket sau până în staţia de autobuz, a explicat Ma Jie.

În versiunea de fabrică, un AlphaDog de dimensiuni mai mari ar putea servi la inspecţia utilajelor industriale şi la cea a conductelor. O generaţie viitoare de câine-robot ar putea fi de asemenea dotată cu o personalitate la alegerea clientului: liniştit sau mai degrabă pitbull, a mai spus coordonatorul proiectului, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel