Urmărește emisiunea live
Câinii ar putea ajuta la găsirea unui remediu pentru cancerul cerebral
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Câinii au fost mereu importanți pentru oameni. Acum, patrupedele ar putea fi vitale în găsirea unui remediu pentru cancerul cerebral.  

Glioamele difuze sunt o formă comună de cancer la creier. Se dezvoltă în sistemul nervos central și afectează celulele gliale din creier, notează Medical news Today.

Medicii consideră că aceste tumori sunt dificil de tratat, iar ratele de supraviețuire sunt scăzute, doar 5% dintre oameni supraviețuind timp de 5 ani sau mai mult.

Există un decalaj incontestabil în cunoașterea acestor tipuri de cancer. Oamenii de știință nu înțeleg patologia lor moleculară sau modul în care celulele gliale progresează spre malignitate.

Cainii și cancerul

Câinii au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea civilizației umane, iar în timpurile moderne rămân la fel de aproape de oameni ca întotdeauna.

Cu toate acestea, câinii sunt la fel de sensibili la dezvoltarea gliomelor ca și oamenii.

Cercetările anterioare au arătat cum câinii adulți dezvoltă adesea aceste tipuri de cancer la aceeași vârstă în anii umani ca și copiii, sugerând că poate exista o legătură între vârsta creierului și dezvoltarea gliomului.

Până în prezent, studiile asupra glioamelor difuze s-au bazat pe modele de șoareci din laborator. Cu toate acestea, patologia dezvoltării gliomului în creierul unui șoarec este foarte diferită de cea dintr-un creier uman sau al câinilor.

Patologia gliomului uman și a câinilor prezintă multe asemănări, ceea ce înseamnă că câinii ar putea oferi cel mai bun model încă pentru a ajuta oamenii de știință să înțeleagă aceste tipuri de cancer.

Prof. Roel Verhaak, de la Laboratoarele Jackson, din Maine, a descoperit că gliomele la câini pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine patologia complexă a gliomelor difuze.

Echipa a publicat descoperirile în Cancer Cell.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel