Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro
Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro
Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. În ziua de 1 decembrie sunt prăznuiți Sfântul Naum şi Cuviosul Filaret Milostivul.

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. Sfântul Proroc Naum este cel care a trăit în cetatea Elcoş.

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. A fost proroc în a doua jumătate a domniei regelui Ezechia (725-697), scrie agerpres.ro. Acesta are un roil extrem de important în religie, datorită faptului că a contribuit la scrierea Vechiului Testament. Sursa citată menționează faptul că a rămas o carte în trei capitole ce face parte din Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, în care se regăsesc scrierile Sfântului Proroc Naum.

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. Cuviosul Filaret Milostivul - Cuviosul Filaret a trăit pe la anul 780, pe timpul împăraților Constantin și Irina. Era de loc din părțile Paflagoniei, din satul Amnia. S-a căsătorit cu Teozva și a avut trei copii: un băiat cu numele Ioan și două fiice, Ipatia și Evantia.

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. Dumnezeu l-a binecuvântat cu multe daruri: avea multe cirezi de vite, holde și țarini aducătoare de roade. Într-una din zile se întreabă: „au doară pentru aceasta am primit eu din mâna Domnului niște bunătăți ca acestea, ca singur eu să mă hrănesc cu dânsele și să le cheltuiesc spre îndulcirea și plăcerea pântecelui meu? Au nu voi împărți aceste bogații mari, care-mi sunt date de la Dumnezeu: săracilor, văduvelor, sărmanilor și străinilor, pe care Domnul, la înfricoșata Sa judecată înaintea oamenilor și a îngerilor, nu se va rușina a-i numi pe dânșii frați, zicând: De vreme ce ați făcut unuia dintre acești frați mai mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut? Apoi ce folos voi avea din averea aceasta, dacă o voi ține cu zgârcenie, în ziua judecății, care va fi fără milă pentru cei ce n-au făcut milostenie? Au doar, în veacul ce va să vie, vor fi mie acestea mâncare și băutură fără de moarte? Oare hainele mele cele scumpe îmi vor fi mie îmbrăcăminte a nestricăciunii? Nicidecum."

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. Acestea grăind în sine fericitul Filaret, atât s-a făcut de milostiv către săraci, ca un tată către fiii săi, hrănind pe cei flamanzi, adăpând pe cei însetați, îmbrăcând pe cei goi; pe cei străini primindu-i cu bucurie în casa sa și odihnindu-i cu dragoste.

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. După un timp, Dumnezeu a îngăduit diavolului să-l sărăcească. Ajunge așa de sărac, încât nu-i mai rămâne nimic. Aflându-se în această stare, Cuviosul Filaret nu s-a mâhnit și nici n-a cârtit împotriva lui Dumnezeu. S-a arătat ca un alt Iov.

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. Când fericitul Filaret a cunoscut că i se apropie sfârșitul și mutarea lui către Hristos, a chemat toate rudele sale și le-a prezis cele ce aveau să se întâmple fiecăreia. A adăugat însă și aceste sfaturi vrednice de pomenire: "Să nu uitați, fiilor și rudeniilor, iubirea de săraci. Să cercetați pe cei bolnavi și pe cei din închisori! Să apărați pe văduve și pe orfani! Să nu poftiți lucrurile altora! Să nu lipsiți de la slujbele și liturghiile Bisericii! Și ca să spun pe scurt, să nu încetați de a face ceea ce m-ați văzut pe mine făcând". După ce a spus acestea și s-a rugat pentru ei, a adormit în pace.

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. La îngroparea să au venit mulți săraci strigând: "O, Doamne Dumnezeule, pentru ce ne-ai lipsit pe noi de un părinte ca acesta, hrănitorul nostru? Căci cine după dânsul ne va hrâni pe noi flămânzii și ne va îmbrăca pe noi și cine va mai primi pe cei străini în casa sa? Cine va îngriji pe frații noștri cei morți și aruncați pe ulițe și-i va da îngropării? Mai bine ar fi fost să murim noi toți înainte, decât să ne lipsim de făcătorul nostru de bine".

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie 2019. Sărbătoare mare pentru români - Cruce roșie. Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfântului Mucenic Anania Perșul;
- Sfântului Antonie cel Nou;
- Sfântului Onisim, arhiepiscopul Efesului;
- Sfinților părinții Anania și Solohon, arhiepiscopii Efesului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel