Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 septembrie
Autor: Ema Apostu pe 12 sep, 08:14 | Info utile

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 septembrie. Pe data de 12 septembrie, este prăznuit Sfântul Autonom.

Sfântul Autonom a fost episcop în Italia. În timpul prigoanelor lui Dioclețian, Sfântul Autonom a părăsit Italia stabilindu-se în Bitinia (Asia Mică), în localitatea Soreus, aducând aici mulţi păgâni la credinţa creştină, scrie crestinortodox.ro. Sfântul Mucenic Autonom a ridicat pentru comunitate o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail. 

Împăratul Diocletian a ordonat arestarea sfântului, drept pentru care acesta se retrage la Claudiopolis, la Marea Neagră. Întorcându-se mai apoi la Soreus l-a înălţat pe Cornelius la treapta de episcop. A plecat după acestea să predice în Asia, iar la întoarcerea din Asia a predicat în împrejurimile Soreusului, la Limna. Şi aici, sfântul a luminat pe mulţi cu Lumina Sfintei Evanghelii.

Unii dintre păgâni, cuprinşi fiind de invidie şi ura, au venit la Soreus, au năvălit în Bierica Sfântului Arhanghel Mihail în timpul slujirii Sfintei Liturghii şi l-au ucis pe Sfântul Autonom în altar, şi alături el mulţi alţi creştini care se aflau în biserică. Diaconiţa Maria a scos mai apoi trupul sfântului de sub o grămadă de dărâmături îngropându-le.

Te-ar putea interesa și ....
Info utile Vezi toate articolele
Crossuri parteneri