Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 17 octombrie 2019
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 17 octombrie 2019. Pe data de 17 octombrie, este prăznuit Sfântul Proroc Osea.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 17 octombrie 2019. Sfântul Proroc Osea a fost fiul lui Beyri, din tribul lui Isahar. A prorocit cu opt sute de ani înainte de Naşterea lui Hristos, pe când evreii din Samaria au fost luaţi în robia asiriană. El a vestit sfârşitul şi desfiinţarea jertfelor Vechiului Testament. A prorocit în timpul domniei a patru regi, timp de aproape 30 de ani. Este primul proroc care prezintă legământul dintre Dumnezeu şi poporul Său ca pe legătura de dragoste dintre bărbat şi femeie.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 17 octombrie 2019. Sfinţii Părinţii au folosit imaginea matrimonială pentru viaţa duhovnicească. Omul, asemănat cu o desfrânată, care prin păcate s-a depărtat de iubirea curată, este căutat de Mirele sau, Hristos, scrie crestinortodox.ro. Iată ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur într-o omilie despre acest lucru:

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 17 octombrie 2019. "Cel mai mare şi mai puternic" a râvnit o desfrânată. Dumnezeu Şi-a dorit pentru Sine o desfrânată? Da, la firea noastră mă refer. Dumnezeu doreşte o desfrânată? Omul, dacă pofteşte o desfrânată este osândit, iar Dumnezeu o doreşte pe aceasta? Foarte mult! În timp ce omul, însă, pofteşte desfrânată ca să se facă desfrânat, Dumnezeu o doreşte ca să o preschimbe în fecioară. Astfel, pofta omului înseamnă pierderea celei desfrânate, în timp ce dorirea lui Dumnezeu înseamnă mântuirea acesteia. "Cel mare şi puternic" a dorit o desfrânată? Şi de ce? Ca să devină Mire. Şi ce face?

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 17 octombrie 2019. Nu trimite la aceasta pe nici unul dintre robi, nu-l trimite pe Înger, nici pe Arhangheli, pe Heruvimi şi Serafimi, ci El Însuşi Se apropie ca un iubit. (...) Vine spre desfrânată şi nu Se ruşinează. Vine la coliba acesteia şi o afla beată. Şi cum vine? Nu-Şi goleşte fiinţă, ci Se face aşa cum era desfrânată. Nu la gândire, ci la fire devine ca aceasta, pentru ca să nu se sperie, să nu fugă, văzând că El nu este căzut ca ea. Vine spre desfrânată şi Se face Om. (...)

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 17 octombrie 2019. Acest Iubit nu i-a cerut socoteala despre păcate, ci i-a iertat greşelile şi fărădelegile. Şi ce face? O ia pe aceasta şi Se uneşte cu ea. Şi ce-i da acesteia? Inelul. Care inel? Pe Duhul cel Sfânt" (Despre Rai şi Scriptură. Despre iubirea lui Dumnezeu pentru noi. Despre "Sezut-a Împărateasa de-a dreapta Ta", trad. Victor Manolache, Ed. Bizantina, Bucureşti, 2006).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel