Urmărește emisiunea live
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 24 februarie - CRUCE NEAGRĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 24 februarie - Cruce neagră. Pe data de 24 februarie, este prăznuită "Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul".

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 24 februarie - Cruce neagră. Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naştere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată, scrie crestinortodox.ro.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 24 februarie - Cruce neagră. Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului. Potrivit tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 24 februarie - Cruce neagră. După un timp, un proprietar bogat s-a făcut monah luându-şi numele de Inochentie. El s-a sălăşluit chiar la locul unde se afla îngropat capul Botezătorului Ioan. Dorind să-şi zidească o chilie, el a săpat adânc şi a descoperit vasul de pământ în care se afla capul. A cinstit moaştele, apoi le-a îngropat la loc. Prin doi monahi, capul sfântului a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a aşezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 24 februarie - Cruce neagră. În timpul cruciadelor, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Boteazatorul şi l-au dus în Franţa, aşezându-l într-o biserică din Amiens, unde se afla şi astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel