Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 3 decembrie - Cruce neagră. Dezlegare la pește
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 3 decembrie - Cruce neagră. Dezlegare la pește. Pe data de 3 decembrie este prăznuit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 3 decembrie - Cruce neagră. Dezlegare la pește. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a născut în anul 1730, într-o familie din Săliştea Sibiului. La vârsta de 19 ani ajunge în Țara Românească şi intră în slujba mitropolitului grec Roşca, arhiereu aflat în Bucureşti. În anul 1750 ajunge împreună cu acest arhiereu la Athos. Primeşte treapta diaconiei în Mănăstirea Vatoped, scrie crestinortodox.ro.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 3 decembrie - Cruce neagră. Dezlegare la pește. Ajunge ucenic al renumitului părinte cărturar Paisie Velicicovschi, stareţ pe atunci al Mănăstirii Vatoped. În anul 1763 îl însoţeşte pe marele stareţ în Moldova, la Mănăstirea Dragomirna, iar din anul 1775 - din pricina ocupaţiei austriece instaurata asupra Bucovinei - se mută împreună cu părintele său duhovnicesc şi cu alţi monahi la Mănăstirea Secu.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 3 decembrie - Cruce neagră. Dezlegare la pește. După o altă perioadă de 4 ani petrecută la Sfântul Munte, ieromonahul Gheorghe revine în Moldova, la Secu şi la Neamţ (aici fiind stareţ Paisie Velicicovschi), apoi trece în Tara Românească, cu gândul de a se întoarce la Athos. Este convins de Mitropolitul Ţării Româneşti, Grigorie al II-lea, să primească a revigora viaţa în schitul Cernica, aflat în totală părăsire de vreo trei decenii, astfel că orânduieşte aici o mănăstire cu aleasa viaţa de obşte după tipicul Muntelui Athos şi al obştilor paisiene din Moldova. A refăcut vatră monahală în doar cinci ani, adunând în jurul lui 103 ucenici.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 3 decembrie - Cruce neagră. Dezlegare la pește. În 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea îi dă conducerea mănăstirii Căldăruşani. A trecut la cele veşnice la 3 decembrie 1806 şi a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel