Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 iunie 2019 - Cruce Neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 iunie 2019 - Cruce Neagră. Pe data de 30 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăzunuiește pe Sf. Ier. Ghelasie de la Râmeț.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 iunie 2019 - Cruce Neagră. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi ca sihastru pe valea paraului Râmeţ din Munţii Apuseni şi apoi ca egumen al Mănăstirii Râmeţ din judeţul Alba, scrie crestinortodox.ro. Pe peretele bisericii de la Râmeţ, perete care desparte naosul de pronaos, se află următoarea inscpriție: "Scris-am eu mult greşitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crișul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovic“. Această inscripţie este prima menţiune a unui întâistătător ortodox al Transilvaniei în istoria Bisericii noastre.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 iunie 2019 - Cruce Neagră. La trecerea sa la cele veşnice, trupul său a fost îngropat lângă vechea biserica a Mănăstirii Râmeţ. Cu timpul a devenit necunoscut locul în care a fost înmormântat. Moaştele sale au fost scoase la iveală în anul 1925, când, în urma unei ploi torenţiale, a fost văzut un cap de om care a înconjurat de trei ori vechea biserica a Mănăstirii Râmeţ şi s-a oprit lângă sfântul altar.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 iunie 2019 - Cruce Neagră. Alte două capete au fost scoase la suprafaţă de ape. Capetele au fost îngropate în partea dreaptă a vechii biserici. S-a purces la dezgroparea lor după ce călugării au văzut că zăpada se topea în fiecare an deasupra locului în care au fost puse capetele. Capul Sfântului Ghelasie a fost identificat după ce o femeie bolnavă de epilepsie s-a vindecat după ce s-a atins de el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel