Calendarul zilei, 29 mai. Constantinopolul cade în mâna otomanilor
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Hagia Sophia  Foto: Crișan Andreescu
Hagia Sophia Foto: Crișan Andreescu
La 29 mai 1453, sultanul Mehmed al II-lea cucerește Constantinopolul, fapt ce a dus la căderea Imperiului Bizantin de Răsărit şi moartea ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea. Constantinopolul a rămas capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1922. În anul 1930, după proclamarea Republicii Turcia, oraşul a fost redenumit Istanbul.    

La începutul asediului, armata bizantină număra aproximativ 7.000 de oameni, din care 2.000 erau mercenari străini. Cetatea avea de asemenea circa 22,5 km de ziduri. Otomanii, la rândul lor, aveau o armată estimată la circa 100.000 de oameni, inclusiv 20.000 de ieniceri, însă Mehned avea  și o flotă pentru a asedia orașul de pe mare

De asemeneaa, sultanul  avea angajat  un inginer ungur pe nume Orban, care era specialist în construirea de tunuri, arme care la acea vreme reprezentau o noutate în tehnica de luptă. Orban a construit un tun enorm, botezat "tunul Basilic" sau "Great Bombard" (nume dat de voluntarii englezi care au supraviețuit), măsurând peste 8 metri lungime și circa 75 cm diametru, care era capabil să lanseze un proiectil de 544 kg la o distanță de aproape doi kilometri. Deși bizantinii aveau și ei tunuri, acestea erau mult mai mici iar reculul lor avea tendința să slăbească zidurile proprii. Tunul lui Orban avea totuși câteva probleme: nu avea precizie, încărcarea dura trei ore și ghiulelele erau puține; s-a prăbușit sub reculul propriu după numai șase săptămâni.

Hagia Sophia, transformată în moschee  Foto: Crișan Andreescu

Înaintea atacului decisiv din 29 mai, pe 22 mai 1453, luna, simbol al Constantinopolului, s-a întunecat în eclipsă, confirmând o profeție despre sfârșitul orașului. Patru zile mai târziu, întreg orașul a fost acoperit de o ceață deasă, după care în seara aceea "flăcări au învăluit domul bisericii Hagia Sophia, iar lumini puteau fi văzute și de pe ziduri, strălucind în depărtare, în spatele taberei turcești (înspre vest). Unii au interpretat asta ca fiind Duhul Sfânt părăsind catedrala. Aceste fenomene au fost însă efectele locale ale catastroficei erupții vulcanice de la Kuwae din Oceanul Pacific. "Focul" văzut a fost o iluzie optică datorată reflecției unui apus de soare roșu intens de norii din cenușă vulcanică, aflați sus în atmosferă.

Pe 29 mai, în urma mai multor atacuri, otomanii reușesc în intre în cetate. Deşi Mehmed al II-lea (n. 30 martie 1432 — d. 3 mai 1481) a permis trupelor sale să prădeze oraşul, după obiceiul tuturor armatelor din acele vremuri, s-a răzgândit văzând distrugerile cauzate maiestuoaselor clădiri locale şi a oprit activităţile după aproximativ o zi; din nefericire până atunci o mare parte a locuitorilor fusese  jefuită, robită, iar femeile violate. Din populaţia estimată la 50.000 locuitori ai oraşului la momentul respectiv, aproximativ jumătate erau încă liberi când Mehmed a ordonat încetarea ostilităţilor.

Căderea Constantinopolului este cosiderată de istorici ca fiind evenimentul care a încheiat Evul Mediu şi a început Renaşterea datorită sfârşitului vechii ierarhii religioase din Europa, precum şi folosirea tunurilor şi a prafului de puşcă.

În prezent o mare parte a populaţiei greceşti consideră ziua de marţi (ziua căderii Constantinopolului) ca fiind ziua cea mai plină de ghinion a săptămânii.

Semnificaţii istorice ale zilei de 29 mai

1265 – S-a născut poetul italian Dante Alighieri: „Divina Comedie”, „Infernul”, „Purgatoriul” (d. 1321).

1880 – S-a născut filosoful şi istoricul german Oswald Spengler

1901 – S-a născut Ionel Fernic, compozitor şi autor de texte şi de cuplete de muzică uşoară (d. 22 iulie 1938).

1917 – S-a născut John Fitzgerald Kennedy, al 35-lea preşedinte al SUA (1961-1963) (asasinat la 22 niembrie 1963).

1922 – S-a născut Iannis Xenakis, compozitor, matematician şi arhitect de origine greacă stabilit în Franţa (d. 2001).

1945 – A murit Mihail Sebastian, prozator, dramaturg şi eseist: „Oraşul cu salcâmi”, „Accidentul”, „Jocul de-a vacanţa” (n. 18 octombrie 1907).

1953 – Sir Edmund Hillary şi şerpaşul Tenzing Norgaz sunt primii oameni care ating vârful Everest

2005 – A încetat din viaţă cântăreţul american de jazz Oscar Brown Junior (n. 1926).

2006 – Slim Aarons, fotograful celebrităţilor, care a creat imagini cunoscute ale vedetelor internaţionale, supravieţuitor al celui de-al doilea război mondial, a murit la New York, din cauza unui infarct. (n. 1916)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel