Canadienii care cad pe zăpadă pot da municipalitățile în judecată dacă s-au rănit
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Canadienii au dreptul de a da în judecată municipalitățile, dacă se întâmplă să cadă pe zăpada depusă pe spațiile publice și să se rănească. 

Curtea Supremă a Canadei a decis că municipalitățile nu sunt imune la cazurile de neglijență care decurg din deszăpezire, scrie BBC. Cazul a fost adus în instanță de o femeie care și-a rănit piciorul urcând un banc de zăpadă în Nelson, British Columbia, în 2015.

Procesul lui Taryn Joy Marchi de 1 milion de dolari canadieni va primi dreptul la un nou proces. Hotărârea de joi a instanței superioare din Canada ar putea declanșa o avalanșă de procese care privesc alunecarea și căderea în toată țara. Orașele nu sunt răspunzătoare pentru deciziile politice, dar instanța a constatat că actul de deszăpezire este unul operațional.

O căzătură de milioane

Cazul a atras o atenție larg răspândită, orașul Toronto și orașul Abbotsford acționând ca intervenienți în caz, împreună cu procurorii generali din provinciile Alberta, British Columbia și Ontario. Orașele canadiene cheltuiesc deja sute de milioane de dolari pentru deszăpezire în fiecare an.

Marchi a încercat să dea în judecată orașul Nelson după ce s-a rănit la picior în timp ce încerca să urce un morman de zăpadă pentru a ajunge pe trotuar după ce și-a parcat mașina. Orașul eliberase mai multe locuri de parcare, îngrămădind zăpada de-a lungul bordurii până la trotuar, fără a curăța și o potecă.

Primul judecător care a audiat cazul lui Marchi a spus că aceasta a fost „autoarea propriei ei nenorociri” și și-a asumat riscurile atunci când s-a cățărat malul de zăpadă. Curtea inferioară a considerat că îndepărtarea zăpezii este o politică de bază a orașului și, astfel, imună la litigii.

Curtea Supremă a schimbat complet decizia

Dar Curtea Supremă a considerat că această decizie nu este potrivită și obiectivă - deși decizia de a asigura deszăpezirea poate fi considerată o politică municipală generală, instanța a decis cu nu poate municipalitatea alege ce să dezăpezească și ce nu.

„Prin dezăpezirea locurilor de parcare de pe Baker Street, municipalitatea a invitat publicul să le folosească pentru a accesa afacerile aflate de-a lungul străzii”, se arată în hotărâre. „Reclamanta a încercat să facă exact asta când a căzut într-un banc de zăpadă care fusese creat de primărie în timpul deszăpezirii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel