Cancerul de col uterin. Prof. dr. Elvira Brătilă demască PROBLEMA despre care NU se discută / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Prof. dr. Elvira Brătilă a făcut declarații îngrijorătoare despre modul în care se raportează femeile la cancerul de col uterin, la interviurile DC News și DC Medical.

Prof. dr. Elvira Brătilă a declarat la interviurile DC News și DC Medical că acest tip de cancer este ușor de depistat.

„Cancerul de col este unul dintre cancerele ușor de depistat. Avem metode de screening, testul Papanicolau, testarea HPV (...) Avem și vaccin contra a nouă tulpini și cu toate acestea, avem cazuri”, a spus prof. dr. Elvira Brătilă.

Prof. dr. Elvira Brătilă a explicat apoi că „e greu de spus de ce nu funcționează programul de screening”, menționând că, deseori, pacientele care au nevoie de investigații suplimentare, nu mai vor să continue. 

„Avem cazuri de cancer de col și sunt cazuri diagnosticate în stadii avansate, la care de multe ori nici chirurgia singură nu mai poate oferi vindecare. Este greu de spus de ce nu funcționează programul de screening. Sunt zone în care funcționează, zone în care femeile vin și solicită. Dar dacă le suni și le spui că au nevoie de investigații suplimentare, multe dintre ele nu mai răspuns pozitiv la continuarea investigațiilor. Sunt foarte mulți factori, legați de obicei de pacient, de medicina primară”, a precizat dr. Brătilă.

Elvira Brătilă a atras atenția asupra faptului că pacientul trebuie să fie deschis la investigații suplimentare dacă este cazul, lucru valabil și pentru programul de vaccinare.

„La specialist ajung cazurile care trebuie investigate mai departe. Noi ne facem treaba în dreptul nostru, dar și pacientul trebuie să fie deschis, să se prezinte cu rezultatul pentru investigații suplimentare. Același lucru e și cu programul de vaccinare: oferi vaccinul, dar dacă pacientul nu se prezintă...”, a mai spus prof. dr. Elvira Brătilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel