Cancerul gastric, descoperit târziu. Dr. Bogdan Marțian explică cum se poate depista mai repede. Crește șansa de vindecare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit despre cancerul gastric, precizând că simptomatologia în acest tip de cancer este târzie. 

„Dacă începem cu simptomatologia, trebuie să spunem că ceea ce pe vremuri credeam că este expresia unui ulcer gastric - arsuri în capul pieptului -, de fapt, nu reprezintă simptomatologia unui cancer gastric, ci mai degrabă a unui reflux gastroesofagian. În urmă cu 40 de ani, era o boală rară, însă acum e frecventă. În situații deosebite, se poate și opera. (...)

Sanador

În cancerul gastric ce este de remarcat, dar și în multe alte cancere, e că simptomatologia este târzie. Ea apare în stadiile mai avansate, aproape niciodată în stadiile inițiale. Acesta este un motiv pentru care, de obicei, descoperim cancerele, poate cu precădere pe cel gastric, atunci când stadiul e deja avansat și șansa de vindecare este mai mică. Din acest motiv, asiaticii fac mult mai frecvent endoscopie digestivă superioară. În Japonia, toată populația trebuie să facă anual o endoscopie digestivă superioară. Coreenii au mers și mai departe și fac endoscopie obligatorie la fiecare șase luni”, a spus Bogdan Marțian, vineri, la interviurile DC News și DC Medical. 

„În felul acesta, ei depistează eventualele cancere în stadii foarte de început”, a subliniat specialistul. 

„Se poate face în România. Și la Sanador”, a precizat Bogdan Marțian. 

Dr Bogdan Marțian: Chirurgia oncologică la Interviurile DC News și DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel