Candidatul PNL la primăria Sadova, Dolj, condamnat penal
Autor: Florin Răvdan pe 03 iun, 22:36 | Partide politice

Arhiva Foto

Mihăiţă Bîrsanu, candidatul PNL pentru primăria comunei Sadova, din judeţul Dolj, are o condamnare într-un dosar penal, cu suspendare. 

Acesta a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova, în octombrie 2020, la 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani, într-un dosar de ucidere din culpă.

La vremea respectivă, Mihăiță Bîrsanu era consilier local al PNL în comuna doljeană Sadova, iar condamnarea respectivă era, din punct de vedere legal, incompatibilă cu această calitate a sa. Constatarea era oficializată, în decembrie 2020, printr-un ordin al prefectului județului Dolj: „Având în vedere sentința penală […] definitivă prin Decizia penală nr. 1278/28.10.2020 a Curții de Apel Craiova […], se constată încetarea de drept înainte de termen a mandatului de consilier local al comunei Sadova al domnului Bîrsanu Alin Mihăiță“.

Mihăiţă Bîrsanu, candidat PNL la primăria Sadova

 

Acesta va candida acum din partea PNL Dolj la primăria comunei Sadova. Alegerile locale parţiale vor avea loc pe 27 iunie, în condiţiile în care primarul ales în septembrie 2020 a decedat la scurt timp după alegeri. Candidatura sa a fost aprobată de Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj. 

Cu toate astea, e posibil ca, în cazul în care Mihăiţă Bîrsanu ar câştiga alegerile, acesta să fie declarat incompatibil din nou, având în vedere că a trecut mai puţin de un an din condamnarea de trei ani. 

Codul Administrativ prevede, în mod explicit, încetarea mandatului de primar „de drept, prin condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei.“ 

Lista cuprinzând circumscripţiile electorale în care se organizează alegeri locale parţiale în data de 27 iunie 2021

I. Circumscripţiile electorale în care se organizează alegeri locale parţiale pentru primari:Judeţul Alba1. Comuna Ciuruleasa2. Comuna MeteşJudeţul Arad3. Comuna ZăbraniJudeţul Argeş4. Comuna Aninoasa5. Comuna RociuJudeţul Bacău6. Comuna TamaşiJudeţul Braşov7. Comuna Şinca NouăJudeţul Brăila8. Comuna ViziruJudeţul Caraş-Severin9 Oraşul BocşaJudeţul Călăraşi10. Comuna Cuza Vodă11.Comuna FrumuşaniJudeţul Covasna12. Comuna OzunJudeţul Dâmboviţa13. Comuna BranişteaJudeţul Dolj14. Oraşul Filiaşi15. Comuna Cătane16. Comuna Sadova17. Comuna Terpeziţa18. Comuna OstroveniJudeţul Galaţi19. Oraşul Târgu BujorJudeţul Gorj20. Comuna Bumbeşti-PiţicJudeţul Hunedoara21. Comuna Burjuc22. Comuna Romos23. Comuna SarmizegetusaJudeţul Ialomiţa24. Comuna Gura Ialomiţei25. Comuna Ion RoatăJudeţul Ilfov26. Oraşul Bragadiru27. Comuna GăneasaJudeţul Mehedinţi28. Comuna Obârşia de CâmpJudeţul Olt29. Comuna DeveseluJudeţul Prahova30. Comuna ŞotrileJudeţul Sălaj31. Oraşul Şimleu SilvanieiJudeţul Suceava32. Oraşul Vicovul de SusJudeţul Timiş33. Comuna VoitegJudeţul Vâlcea34. Comuna Scundu35. Comuna SlătioaraII. Circumscripţia electorală în care se organizează alegeri locale parţiale pentru consiliul local:Judeţul DâmboviţaComuna Cojasca

Partide politice Vezi toate articolele
Crossuri parteneri