Capsula spațială Soyuz a andocat la ISS, marcând astfel 60 de ani de la primul zbor al unui om în spațiu. VIDEO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Capsula spaţială Soyuz MS-18, cu doi cosmonauţi şi un astronaut la bord, a andocat vineri la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), marcând astfel 60 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu.

Capsula rusă cu echipaj Soyuz MS-18 a fost lansată în direcţia Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), într-o misiune dedicată aniversării a 60 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu, realizat de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin. Aceasta a andocat cu succes, iar Roscosmos a publicat imagini din spațiu.

"Contact! Capsula cu echipaj Soyuz MS-18 a andocat cu succes la segmentul rus al ISS, după ce a înconjurat de două ori Terra.", a declarat agenţia spaţială rusă Roscosmos pe Twitter.

Potrivit imaginilor transmise în direct de NASA şi Roscosmos, capsula a andocat la ISS la ora 11:05 GMT, cu două minute înainte de ora programată.

Lansarea capsulei Soyuz MS-18, denumită "Iu.A.Gagarin", în care călătoresc cosmonauţi ruşi Oleg Novitski şi Piotr Dubrov şi astronautul NASA Mark Vande Hei, a avut loc la ora 07:42 GMT de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan) cu ajutorul rachetei Soyuz-2.1a şi a fost transmisă în direct. Cei trei astronauţi vor petrece timp de şase luni la bordul ISS.

La bordul staţiei îi aşteaptă şapte colegi. Doi ruşi, Serghei Rîjikov şi Serghei Kud-Svercikov, şi americanca Kate Rubins urmează să se întoarcă pe Terra pe 17 aprilie.

Iuri Gagarin, primul om care a călătorit în spațiul cosmic



În data de 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spaţiul cosmic. La bordul capsulei Vostok-1, cosmonautul reuşea să înconjoare Terra o dată şi să se întoarcă cu bine pentru a intra în istorie.

Gagarin a devenit o celebritate internaţională, fiind trimis într-un turneu mondial pentru a prezenta reuşita "noului om" creat de URSS. Agenţia spaţială rusă Roscosmos a declarat 2016 "Anul Gagarin", în încercarea de a reaminti compatrioţilor marile reuşite ale trecutului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel