Cardiologul Vinereanu a spus ce să faci dacă ai hipertensiune și te vaccinezi împotriva Covid-19: E o întrebare care vine în permanență
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie creată de Rūdolfs Klintsons, de la Pexels
Fotografie creată de Rūdolfs Klintsons, de la Pexels
Ai hipertensiune, vrei să te vaccinezi împotriva Covid-19 și nu știi dacă trebuie oprită medicația o zi-două? Iată ce spune un celebru cardiolog!

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, la DC News TV și DC Medical, a spus că primește foarte des întrebarea: „Dacă mă vaccinez împotriva Covid-19 și am hipertensiune, trebuie să întrerup medicamentele?” Răspunsul a fost negativ.

”Apropo de vaccinare… este o întrebare care vine în permanență. Dacă te vaccinezi trebuie să-ți oprești medicația pentru o zi sau două? Nu! Medicația cardiovasculară, așa cum a fost prescrisă de medic, o continui și te vaccinezi liniștit”, a zis medicul Dragoș Vinereanu.

Cine face hipertensiune

De regulă, nu există o cauză unică a hipertensiunii, dar riscul este mărit de un stil de viaţă nesănătos. Riscul de hipertensiune creşte odată cu vârsta, dar aceasta nu însemnă că este un aspect normal al înaintării în vârstă. Dacă aveţi în familie istoric de hipertensiune, boală cardiacă, accident vascular cerebral, riscul este mai mare.

Ce puteţi face pentru a vă reduce presiunea arterială

Prea multă sare consumată poate duce la creşterea presiunii arteriale. Există sare “ascunsă” în numeroase alimente pe care le consumaţi, cum ar fi pâinea, cerealele, preparatele de carne. Verificaţi întotdeauna etichetele şi alegeţi produsele cu mai puţin de 0,25 g sare la 100 de grame.

Consumaţi mai multe fructe şi legume. Cinci sau mai multe porţii de fructe şi legume consumate zilnic ajută la scăderea presiunii arteriale. O porţie este în jur de 80g, aproximativ de mărimea pumnului dumneavoastră.

Consumaţi mai puţin alcool. Consumul ridicat de alcool duce la creşterea în timp a presiunii arteriale. Consumul recomandat este de ≤2 unităţi de alcool pe zi pentru bărbaţi şi ≤1 pentru femei. (1 unitate de alcool se găseşte în 180ml de vin, în 360ml de bere sau în 45ml de băutură spirtoasă cu tărie alcoolică de aproximativ 90%.)

Renunţaţi la fumat. Renunţarea la fumat pe lângă reducerea presiunii arteriale, are şi alte beneficii între care reducerea riscului lezării vaselor sanguine care poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

Ce este hipertensiunea

Dacă presiunea dumneavoastră arterială este în mod constant 140/90 sau mai mare pentru mai multe săptămâni, atunci probabil aveţi hipertensiune arterială. Puteţi avea hipertensiune şi dacă doar una dintre valori este mai mare decât ar trebui. În timp, presiunea arterială ridicată poate leza organele, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. De asemenea, presiunea arterială ridicată determină afectarea cardiacă şi renală şi este strâns corelată cu anumite tipuri de demenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel