„Cartea morților”, un pergament lung de patru metri, descoperit în Egipt
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Un manuscris, păstrat într-unul dintre cele 60 de sarcofage descoperite la începutul lunii octombrie în necropola Saqqara, la sud de Cairo, corespunde unuia dintre cele mai vechi texte funerare egiptene, respectiv „Cartea morţilor”. 

Un templu funerar al reginei Nearit (Neit) a fost descoperit recent în vechiul cimitir egiptean Saqqara, lângă piramida soțului ei, faraonul Teti, care a condus Egiptul din jurul anului 2323 î.e.n. până în 2291 î.e.n.

Construit din piatră, templul are trei depozite din cărămidă pe latura dinspre sud-est, unde erau aduse ofrande reginei și soțului ei, faraonul Teti.

În apropierea piramidei, echipa de arheologi egipteni a găsit o serie de puțuri de înmormântare care conțin rămășițele oamenilor care au trăit în timpul dinastiilor 18 și 19 din Egipt (1550 î.e.n. – 1186 î.e.n.), potrivit anunțului făcut de Ministerul Egiptean al Antichităţilor.

Aceste înmormântări au făcut probabil parte dintr-un cult de închinare dedicat lui Teti, creat după moartea faraonului. Cultul pare să fi rămas activ mai mult o mie de ani, oamenii dorind să fie îngropați în apropierea piramidei faraonului.

Dovadă sunt cele peste 50 de sicrie din lemn, descoperite până acum în 52 de puțuri funerare, împreună cu o gamă variată de obiecte.

Cartea morților, descoperită în necropola Saqqara

Unul dintre cele mai fascinante obiecte descoperite în puțurile de înmormântare din necropola Saqqara este un papirus de 4 metri lungime care conține capitolul 17 din „Cartea morților”, un manuscris pe care vechii egipteni îl foloseau pentru a ghida decedatul prin viața de apoi. Pe el este scris numele proprietarului papirusului, Pwkhaef. Același nume a fost găsit și pe unul dintre sarcofagele din lemn și pe patru figurine funerare (shabti) menite să-l slujească pe decedat în viața de apoi.

Documentul conţine o varietate de vrăji magice scrise de numeroşi preoţi. Lucrarea conţine şi laude aduse divinităţilor, cântece şi rugăciuni. Obiecte personale ale mortului, precum hrană, bijuterii şi tot ceea ce iubea în viaţă erau îngropate cu el pentru a înfrunta obstacolele din călătoria către lumea de dincolo. Clasat în patrimoniul mondial Unesco, situl Saqqara a scos la lumină în ultimii ani comori arheologice, precum şi animale mumificate (şerpi, păsări, scarabei), potrivit le Figaro. 

Deși oamenii de știință analizează în prezent textul, alte copii ale Capitolului 17 din Cartea Morților conțin o serie de întrebări și răspunsuri, o foaie cu „ponturi” pentru oamenii care încearcă să navigheze în viața de apoi, notează Live Science. Rămâne de văzut dacă noua copie a Capitolului 17 are același format de întrebări și răspunsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel