Casoletă vs. caserolă. Le-ai folosit greșit, până acum. Nu au nicio legătură cu ce crezi tu. Ce înseamnă de fapt
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Le utilizezi des, însă sensul corect este complet diferit față de cel pe care-l folosești tu. Iată ce înseamnă, de fapt, aceste cuvinte.

Ce înseamna "casoletă"

"Casoleta este, potrivit DEX, vasul metalic inoxidabil pentru sterilizarea şi păstrarea sterilă a pansamentelor şi a unor instrumente medicale. Mai este de asemenea vasul în care se ard mirodenii. Cuvântul vine din franceză, de la cassolette.

Dicţionarele franţuzeşti definesc oricum mult mai riguros casoleta. Poate fi un vas mic din metal preţios, de diverse forme, cu un capac găurit, folosit pentru evaporarea parfumurilor. De asemnea, poate fi un vas decorativ din piatră. Poate fi o formă de porţelan sau din hârtie în care se gătesc preparate gratinate, de exemplu, sau chiar denumirea acestor preparate. Poate fi o bijuterie din metal preţios în care se ţin parfumuri.â

Ce înseamnă "caserola"

Să vedem ce înseamnă acum caserola. DEX ne spune că este o capsulă de porţelan, cu coadă, folosită în laborator pentru topirea substanţelor vâscoase şi puţin volatile. Mai poate fi de asemenea o cratiţă adâncă cu coadă şi cu fundul plat, folosită în bucătărie.

Şi caserolă vine tot din franceză, de la casserole. Dicţionarele franţuzeşti ne spun că este un accesoriu de bucătărie în care se gătesc diferite alimente. O cratiţă din diverse materiale şi, prin metonimie, casserole poate fi şi preparatul care se găteşte în acest recipient. Căutăm şi caserolă în română: recipiente cu capac, din sticlă sau din plastic, în care se păstrează alimente, a explicat jurnalista Ana Iorga, în emisiunea "Pe cuvânt", de la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel