Cassata siciliana, rețeta. Desertul delicios care te aduce mai aproape de Italia
Autor: Ema Apostu pe 19 iul, 14:24 | Retete

Sursa foto: Facebook Italia.it

Dacă ai poftă de un desert delicios, Cassata siciliana este fix ce căutai. Iată cum se prepară acest tort. 

Ingrediente blat

125 g unt120 g zahăr125 g făina de migdale3 ouă50 ml lichior de portocale40 g amidon

Ingrediente pentru umplutură

140 g fructe confiate diverse100 g zahăr50 ml lichior de portocale500 g ricotta60 g ciocolată neagră, răzuită

Ingrediente decor

500 g pastă albă de marţipancolorant verde

Ingrediente glazură

sucul unei lămâi100 g zahăr pudră2 linguri apă caldă

Cum se prepară

Pentru blat, untul se freacă bine cu zahărul pentru a obţine o cremă spumoasă în care se adaugă făina de migdale. Se mai amestecă 5 minute, se adaugă ouăle, lichiorul şi se amestecă 20 de minute, potrivit retetepractice.ro. Se pune amidonul, se amestecă şi se toarnă aluatul într-o formă tapetata cu hârtie. Se coace 45 de minute.

Pentru umplutură, fructele se pun în lichior pentru o oră, se trece ricotta prin sită şi apoi se amestecă cu fructele, zahărul şi ciocolata.

Blatul se taie în două, se pune o parte pe platoul de servit, se aşază amestecul de fructe şi se acoperă cu a doua parte a blatului. Pasta de marţipan se amestecă bine cu colorant, se lucrează şi se întinde pe masă şi apoi se acoperă tortul cu foaia. Se îndepărtează marginile în plus, care pot fi folosite pentru decor.

Pentru glazură, se amestecă rapid ingredientele şi se toarnă peste tort. Se lasă să se închege glazura şi se dă tortul la rece pentru 3 ore.

Și dacă te-am cucerit cu acest desert din Italia, mai poți încerca unul: Zeppole - gogoși din aluat de pizza

Ingrediente

- 250 g făină- 150 ml apă călduţă- 1/2 linguriţă sare- 1 lingură ulei de măsline- 1/2 linguriţă drojdie uscată/ 1 linguriţă drojdie proaspătă

- 2 linguri zahăr- zahăr pudră- ulei pentru prăjit

Cum se prepară

Combină cele 2 linguri de zahăr cu drojdia uscată sau proaspătă, după caz, şi cu apă călduţă. Las-o deoparte 5 minute dacă lucrezi cu drojdie uscată, să fii sigur că se activează. Combină făina cu sarea, apoi fă o gaură în centrul făinii şi toarnă ingredientele lichide, urmate de uleiul de măsline.

Frământă aluatul pentru 7-10 minute, până când devine elastic şi deloc lipicios la mână. Dacă totuşi simţi nevoia, mai adaugă puţină făină. Odată ce ai frământat bine aluatul, dă-l să crească la cald pentru 30 de minute, potrivit retetepractice.ro.

Scoate apoi bila de aluat de pizza pe blatul bine înfăinat şi întinde-l uşor cu degetele, cât să rămână totuşi gros (1-1.5 cm). Taie fâşii din aluat, apoi taie perpendicular fâşiile. Prăjeşte gogoşile în baie de ulei şi trece-le prin zahăr pudră imediat ce le scurgi de ulei.

Retete Vezi toate articolele
Crossuri parteneri