Castelul Peleș a împlinit 137 de ani. Cum s-a desfășurat prima zi a regelui Carol în noua reședință
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Castelul Peleș
Castelul Peleș
La 25 septembrie 1883 a avut loc inaugurarea Castelului Peleș de la Sinaia. Iată ce a consemnat regele Carol 1.

Castelul Peleș a fost ridicat între anii 1879-1883, în stilul neorenașterii germane, cu un interior sobru, ce respectă întocmai tradiția germană a disciplinei. La realizarea lui au contribuit mai mulți arhitecți ai vremii care au trebuit să respecte toate dorințele cuplului regal, dar și să se încadreze într-un buget destul de restrâns.

Cele mai importante lucrări au fost finalizate în 1883, iar inaugurarea a avut loc în 25 septembrie, chiar dacă ulterior au mai fost făcute și alte lucrări și au fost aduse îmbunătățiri castelului. De exemplu, în anul 1884 este instalată reţeaua electrică, iar la 1897 este construită centrala electrică. A fost, de altfel, primul castel electrificat din Europa.

Iată ce și-a notat Regele Carol în jurnalul său zilnic cu privire la ziua mutării oficiale în Castelul Peleș:

 ”Ora 10 și jumătate singur pe jos la castel, unde totul e pregătit pentru sfințire. (…)Ploaia încetează. Ora 12 și jumătate sfințirea armelor din curtea castelului de către mitropolit. Cler, cor. Gardă de onoare cu muzică. D. Ghica, Rosetti, toți miniștrii în afară de Brătianu, Crețescu, președintele Curții de Casație, Grădișteanu, președinte al Curții de Conturi, prefectul Poliției, efori, prefectul de Prahova, președintele Consiliului general, generalii Cernat, Budișteanu, Fălcoianu etc. Ridicarea steagului este salutată cu salve. Stohr îmi înmânează cheia de la poarta centrală, pe care eu o descui. Citesc documentul de inaugurare și îl semnez. Mitropolitul sfințește întreaga clădire, aproape toate încăperile. Ora 2 dineu în sufrageria cea mare, 50 de persoane, de asemenea Gr. Sturdza, care a venit din Moldova. La dejun țin primul toast, în cinstea țării. D. Ghica în cinstea noastră. Apoi vorbesc Alecsandri, Rosetti, care e foarte călduros, mitropolitul și Cernat”, potrivit Bucpress.eu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel