Cauze de moarte subită. Prof. Horaţiu Moldovan: Cea mai frecventă cauză
Autor: Florentina Constantin pe 15 ian, 23:20 | Sanatate

Sursa foto: Agerpres

Plecând de la cazul jurnalistei Cristina Țopescu, Prof. Horațiu Moldovan a vorbit despre posibilele cauze de moarte subită în cazul persoanelor tinere, cu o stare de sănătate bună.

"Dacă discutăm despre cauzele posibile care pot conduce la moartea subită a unui om relativ tânăr, la care nu se cunosc boli sau nu ştim să fi avut o condiţie patologică care să conducă la treaba asta, cea mai frecventă cauză de moarte subită este de origine coronariană. Coronarele sunt vasele de sânge care hrănesc inima şi care, când se înfundă sau se obstrucţionează din diverse cauze, cel mai frecvent din ateroscleroză, compromit hrănirea cu sânge a inimii. Când se înfundă complet, se suprimă alimentarea cu sânge a unei porţiuni de inimă, din mușchiul inimii şi se produce infarctul acut de miocard.

Oprire cardiacă primitivă

 

Dar există situaţii anatomice, localizări ale acestor obstrucţii, ocluzii, înfundări care nu mai permit să se dezvolte un infarct şi inima se opreşte imediat. Este vorba de aşa-numită oprire cardiacă primitivă. Este o formă mai rară de manifestare a bolii coronariene. În cea mai mare parte a cazurilor, când pacientul moare subit, este vorba despre o cauză legată de obstrucţia acută a unei artere coronare importante", a explicat Prof. Horaţiu Moldovan, în emisiunea "Sinteza Zilei", de la Antena 3.

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri