Urmărește emisiunea live
CCR le dă dreptate celor de la AUR. Sintagmă din regulamentul Camerei Deputaţilor, neconstituţională
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
CCR a admis o sesizare a parlamentarilor AUR şi au stabilit, astfel, că o sintagmă din regulamentul Camerei Deputaţilor este neconstituţională. 

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea formulată de Grupul parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională sintagma "din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales", din cuprinsul articolului unic al Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 15/2021, referitor la modificarea art. 7 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

"Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituţională deoarece limitează atribuţia de validare/ invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaţilor şi, implicit, a înseşi Camerei Deputaţilor, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condiţiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente, excluzând, astfel, orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare. Or, între momentul alegerii propriu-zise şi cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor necesare şi prealabile validării", afirmă CCR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel