CCR: Procurorii DNA nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competență
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sesizările lui Iohannis pe Codul Civil și a Ancăi Dragu privind revocarea din funcția de președinte al Senatului - dezbătute de CCR
Sesizările lui Iohannis pe Codul Civil și a Ancăi Dragu privind revocarea din funcția de președinte al Senatului - dezbătute de CCR
Prevederea potrivit căreia, în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul DNA poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă, este neconstituțională, au decis judecătorii CCR.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție sunt neconstituționale”, anunță CCR.

Dispozițiile art. 13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002, constatate ca fiind neconstituționale, au următorul cuprins: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă”.

„Pentru pronunțarea soluției de admitere, Curtea a constatat că dispozițiile art.13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esență, dreptului la un proces echitabil și dreptului la apărare, consacrate de art.21 alin.(3) și art.24 din Constituție, precum și de art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispozițiile procesual penale ce reglementează competența organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancțiunea nulității absolute”, transmite Curtea Constituțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel