Ce-am văzut astăzi pe o stradă centrală, de la kilometrul zero al Clujului, mi-a lăsat un gust amar / foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
M-a revoltat astăzi ce am văzut pe o stradă centrală de la kilometrul zero al Clujului. Și, cu siguranță, astfel de lucruri se produc în toată România! 

'Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi.', 'Educația unui popor se judecă dupa ținuta de pe stradă. Văzând grosolănia pe stradă ești sigur că o vei găsi și în casă.', 'Nimeni nu a murit din cauza expunerii timp îndelungat la educație.', sunt câteva citate celebre care se aplică perfect într-o situație reală, petrecută în România de zi cu zi, nefardată de minciunile și promisiunile politicienilor, care zic că 'ne vor binele'.

Ce s-a întâmplat pe o stradă centrală din Cluj-Napoca, între o ambulanță în viteză și mai mulți pietoni iresponsabili

Pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca, o arteră centrală intens circulată, s-a produs un fapt care spune multe despre unii români. Mă aflam la trecerea de pietoni semaforizată, așteptând să traversez alături de alți oameni.

O ambulanță, cu sirenele și girofarele pornite, se aude venind dinspre Hotelul Melody. Este sens unic pe strada Memorandumului, iar ambulanța nu venea pe interzis.

Unii pietoni nu s-au oprit să acorde prioritate ambulanței

Practic, dacă nu ai căști în urechi, cu volumul dat la maximum sau dacă nu ești cu capul în nori, nu aveai cum să nu auzi sirena și să te uiți imediat, la câțiva zeci de metri, cum se apropie în viteză ambulanța, depășind coloana de mașini.

Între timp, și semaforul s-a făcut verde! Ce credeți?! S-au oprit pietonii să acorde prioritate ambulanței? Unii da, însă destul de mulți s-au comportat reprobabil și și-au văzut de drum, dar, culmea, cu privirea spre ambulanță, care a fost nevoită să încetinească pentru a nu cauza un accident!

Lipsă de educație și spirit civic, ignoranță, dezumanizare și nesimțire crasă!

Este revoltător acest comportament, morav social, care denotă lipsă de educație și spirit civic, ignoranță, dezumanizare și nesimțire crasă! Aici nu vorbim de faptul că pietonii nu au observat de unde vine ambulanța și nu au știut ce să facă! Vorbim despre o situație clară, ca lumina zilei, ceea ce se poate vedea și în fotografii! 

Concluzie

Te-ai gândit că acele secunde, în care ambulanța a fost nevoită să frâneze și să încetinească pentru a nu da peste tine, ignorantule, ar putea să facă diferența între viață și moarte a pacientului aflat în mașină de urgență, care așteaptă să fie transportat cât de repede la spital? 

Data viitoare, când ignori, cu bună știință ambulanțele în trafic, fie că ești șofer, biciclist, trotinetist sau simplu pieton, să te gândești la această întrebare!

Ce e de făcut. Soluții

Din punctul meu de vedere, pentru a se reduce semnificativ nesimțirea, ignoranța sau, pur și simplu, inconștiența unora dintre noi, trebuie intervenit, cu ore de educație rutieră, de la cel mai mic nivel, încă de la școală, din clasele primare și până la adulți și vârstnici.

Mizez pe specialiștii în domeniu că vor găsi soluții pentru a implementa propunerile, asta dacă ei doresc cu adevărat și le pasă să reducă numărul record de accidente de pe șoselele României!

Soluția pe termen mediu și lung este educația rutieră și să ne pese de ceilalți. Dar dacă unii se zbat între viață și moarte, iar câteva secunde pot face diferența... tot nepăsători rămânem? Așteptăm să se întâmple noi tragedii ca să acționăm sau încercăm să prevenim... prin educație rutieră?

Acest articol reprezintă o opinie și, totodată, un semnal de alarmă pentru factorii de decizie, dar și pentru noi, cetățenii acestei țări! 

Cluj-Napoca, sub asaltul trotinetelor. Accidente pe bandă rulantă! Cum a luat amploare un fenomen extrem de periculos

De asemenea, un alt fenomen extrem de periculos ia amploare în Cluj-Napoca, despre care am scris zilele trecute Citește articolul aici!

Tinerii care utilizează iresponsabil trotinetele electrice, dar și bicicliștii au devenit un pericol public pentru oamenii care se plimbă în zonele pietonale, dar și pentru șoferii aflați în trafic. Din sursele DC News, dar și din constatări de la fața locului, nu există zi în care să nu se producă numeroase accidente. Fenomenul a luat amploare pentru că nu mai vorbim de mici incidente, tamponări, ci de accidente grave soldate cu victime.

Prin urmare, DC News a solicitat un punct de vedere IPJ Cluj despre cum se poate reduce acest fenomen îngrijorător cu privire la iresponsabilitatea în trafic a trotinetiștilor, dar și a bicicliștilor, care a luat amploare pe străzile din Cluj-Napoca. Citește răspunsul IPJ Cluj, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel