Urmărește emisiunea live
Ce AMENZI riscă cei care nu intră în CARANTINĂ dacă vin din zone afectate de CORONAVIRUS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Autoritățile anunță sancțiuni drastice pentru cei care sosesc în țară din zone afectate de coronavirus și nu respectă obligația de a intra în carantină pentru 14 zile. 

În urma dispoziţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul Pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică Alba, avertizează cetăţenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum şi rudele acestora care domiciliază la aceiaşi adresă, că au OBLIGAŢIA de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în ţară.

Ce sancțiuni pot fi aplicate 

Nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu atrage după caz răspunderea contravenţională sau penală, astfel:

- Se sancţionează cu amendă de la 500 la 1500 lei, fapta de "nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente in caz de calamităţi naturale sau alte pericole publice" prev de art 2 alin 29, coroborat cu art 3 lit c din Legea 61/1991 rep.

- Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda, fapta de nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli - prevăzută de art. 352 din Codul Penal.

DSP Alba va face verificări de amploare 

În perioada următoare la nivelul judeţului Alba urmează controale mixte formate din specialişti ai DSP şi poliţişti din cadrul IPJ Alba, tuturor persoanelor vizate. De asemenea persoanele controlate vor primi pliante cu instrucţiuni.

Reguli de urmat 

”În cazul acestei boli, la fel ca şi în cazul altor boli infecţioase, cea mai bună cale să evitaţi infecţia este respectarea strictă a regulilor de igienă. În primul rând ar trebui să vă spălaţi pe mâini cu apă caldă şi săpun (cel puţin 20 de secunde) şi să evitaţi contactul mâinilor nespălate cu mucoasa (ochi, nas, gură). Mai mult decât atât, este recomandat să evitaţi contactul cu persoanele bolnave şi să aveţi mare grijă când luaţi contact cu animale de fermă. Carnea, peştele sau fructele de mare trebuie să fie preparate la temperatură ridicată pentru un timp îndelungat (prin fierbere, prăjire sau coacere). E important să urmaţi regulile deoarece nu există deocamdată niciun vaccin pentru acest tip de virus”, se arată într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel