Ce este, de fapt, procedura ECMO, aplicată lui Bogdan Stanoevici. Sângele actorului a fost EXTRAS prin tratamentul INOVATOR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Ce este procedura ECMO la care au apelat medicii pentru a-l salva pe Bogdan Stanoevici. 

Bogdan Stanoevici a murit zilele trecute după ce, internat cu COVID-19, a contactat un virus din spital și a stat mai multe săptămâni în comă, la secția ATI.

Pentru a-l salva, medicii au apelat la un tratament cu totul inedit, în timpul căruia sângele i-a fost extras și oxigenat.

Este vorba despre ECMO (Oxigenare Extracorporală Arterio-Venoasă), o procedură modernă care constă în introducerea a două sonde fără ace, una în vena principală și cealaltă în artera principală, permițând unei pompe sintetice să extragă sângele și să-l filtreze prin aparat.

Filtrarea se realizează printr-o membrană în care este introdus oxigenul iar dioxidul de carbon este înlăturat. Unele aparate ECMO includ și funcția de control al temperaturii corporale, astfel încât corpul pacientului poate fi încălzit sau răcit în funcție de necesitate.

ECMO a readus "la viață" o mulțime de oameni.

ECMO a fost testat prima dată în urmă cu 7-8 ani, la Spitalul Universitar din New York, acolo unde a fost folosit pentru readucerea "la viață" a pacienților care au suferit accidente vasculare-cerebrale în urma cărora sângele nu mai transportă oxigen și provoacă distrugerea ireversibilă la celulelor creierului.

Atunci, medicul Sam Parnia a reușit să obțină rezultate spectaculoase cu ajutorul resuscitării de tip ECMO, cu care a realizat o medie de 33% de supraviețuire, chiar și la minute bune după ce pacientul înceta să mai aibă semne vitale.

Tratamentul ECMO s-a dovedit eficient și în tratarea COVID-19, în cazul pacienților care dezvoltă forme grave ale bolii. Cu ajutorul aparatului care oxigenează sângele, 55% din pacienții tratați au fost salvați conform Extracoporeal Life Support Organisation (ELSO).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel