Ce este dermografismul, boala de care suferă Adda
Autor: Ema Apostu pe 13 apr, 13:47 | Sanatate

Sursa foto: Facebook Adda

Adda suferă de dermografism, o boală din cauza căreia a trebuit să ia mai multe măsuri impuse de medici. Iată cum se manifestă.

Dermografismul este o formă de urticarie declanşată de simplă zgâriere a pielii, chiar şi la contactul cu firele de păr şi haine, scrie alergologultau.ro. În urma zgârierii pielii, apare înroşire, o papulă (blândă) şi prurit cutanat. Testarea alergiei se face prin zgârierea pielii, în urma căreia pielea se irită, devine roşie şi umflată.

O incidenţă crescută a fost observată în sarcină (în special în al doilea trimestru), la debutul menopauzei şi la copii atopici. De asemenea, dermografismul poate să apară în urma administrării unui medicament (antibiotic), se poate asocia frecvent cu alte forme de urticarie, parazitoza intestinală sau boala tiroidiană.

Simptomele se pot agrava - situații

Recunoașterea problemei, evitarea factorilor fizici precipitanți sunt metode importante în terapia medicală. La persoanele simptomatice se folosesc antihistaminicele H1 ca agenți preferați. S-au mai folosit cu succes și fototerapia cu UV-B alături de psoralen, scrie romedic.ro.

La pacienţii cu dermografism simptomatic, erupţia pielii este asociată cu prurit care este mai sever noaptea. Simptomele pot fi agravate de căldură - băi calde, presiunea minoră (frecarea, scărpinarea sau ştergerea cu prosopul), exerciţi, stres şi emoţii. Pruritul şi edemul pot afecta toate suprafeţele corpului, dar scalpul şi zona genitală sunt mai rar implicate. 

Vezi și: Adda a aflat de ce suferă de dermografism: Nu ne spune nimeni asta! În interiorul nostru se produce un efect de domino

Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri