Ce este inflaţia şi cum afectează bugetul familiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
rata inflatiei
rata inflatiei
Inflaţia este unul dintre termenii economici cel mai des vehiculaţi în spaţiul public. Dar ce este inflaţia şi cum afectează ea bugetul unei familii?

Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se pot modifica oricând. Unele prețuri cresc, altele scad. Se poate vorbi de inflație atunci când se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice. La calcularea creșterii medii a prețurilor, se alocă o pondere mai mare prețurilor produselor mai scumpe - cum ar fi electricitatea - decât prețurilor produselor mai ieftine - cum ar fi zahărul sau timbrele poștale, transmite Banca Central Europeană într-un material informativ.

Efecte în funcţie de obiceiurile fiecărei familii

Fiecare gospodărie are propriile obiceiuri de consum: unele dețin un autoturism și consumă carne, altele preferă exclusiv utilizarea mijloacelor de transport în comun sau alimentația vegetariană. Media obiceiurilor de consum ale gospodăriilor populației, luate în ansamblu, determină ponderea pe care diferite produse și servicii o au în măsurarea inflației.

La calcularea inflației, sunt luate în considerare toate bunurile și serviciile care intră în consumul gospodăriilor populației, inclusiv:

  •  articole zilnice (cum ar fi alimentele, ziarele, benzina);
  • bunuri de folosință îndelungată (de exemplu, îmbrăcămintea, calculatoarele personale și mașinile de spălat);
  • serviciile (cum ar fi coaforul, asigurările și închirierea de locuințe).

Toate bunurile și serviciile consumate în gospodăriile populației pe parcursul anului sunt reprezentate de un „coș” de produse. Fiecare produs din acest coș are un preț care poate varia în timp. Rata anuală a inflației este dată de prețul coșului integral într-o anumită lună comparat cu prețul acestuia în aceeași lună a anului precedent, potrivit ecb.europa.eu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel