Ce faci dacă ai făcut COVID-19 după prima doză de vaccin? Andrei Baciu: Există o funcțiune specială pentru aceste situații
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a făcut noi precizări pentru persoanele infectate cu coronavirus în timpul perioadei de imunizare cu vaccin. 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat la Antena 3 ce fac persoanele care s-au vaccinat parțial anti Covid și mai apoi s-au infectat. 

”În situația în care am făcut prima doză și se constată că ne-am infectat, așteptăm să ne vindecăm și, după ce ne-am vindecat, ne programăm la a doua doză. Există o funcțiune specială pentru aceste situații, astfel că, pentru persoanele care au efectuat prima doză și au depășit termenul rapelului, intră în platformă și se programează. Condiția este să fie același centru de vaccinare, platforma îți permite să te înscrii la vaccinare, oricând în zilele următoare, chiar dacă nu este un loc disponibil acolo. Ideea este să te poți vaccina cu rapel și să finalizezi schema terapeutică cât mai repede. Dacă nu, la fel se poate face apelând la centrul de vaccinare unde ne-am vaccinat, explicăm situația și nu vor fi probleme”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu. 

După cât timp de când am fost diagnosticat cu COVID-19 este indicat să mă vaccinez?

”În studiile clinice nu a fost criteriu de excludere un anumit interval de timp după boală, ci chiar a fost încurajatã înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea observa eventualele efecte adverse. Nu s-a observat o frecvență mai mare a reacțiilor adverse în rândul acestora comparativ cu restul voluntarilor. Prin urmare orice persoană care dorește să se vaccineze o poate face, indiferent cât timp s-a scurs de la diagnosticarea infecției cu COVID-19, atâta timp cât este asimptomatică la momentul vaccinării.

Se recomandă precauție pentru persoanele care au necesitat tratament cu plasmă convalescentă sau anticorpi monoclonali. Aceste persoane pot fi vaccinate însă la 90 de zile după tratament, pentru a minimiza riscul neutralizării proteinei Spike și a da șansa celulelor B să producă proprii anticorpi”, precizează CNCAV într-un comunicat de presă. 

Cum funcționează în general un vaccin

Conform CNCAV, vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente (proteine, informație genetică) ale unui microorganism, incapabile să producă boala. Ele au rolul de a genera (produce/declanșa) un răspuns imun ce protejează organismul în momentul în care acesta va intra în contact cu patogenul real.

Vaccinurile antrenează răspunsul imun propriu și specific organismului uman, inclusiv cel de memorie, prin care corpul învață să recunoască un anumit microorganism străin, să lupte eficient împotriva acestuia și astfel să împiedice îmbolnăvirea în momentul în care se va întâlni patogenul real.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel