Ce înseamnă eficacitatea vaccinurilor? Răspuns de la Ministerul Sănătății
Autor: Alexandru Ichim pe 25 ian, 16:19 | Sanatate

Ministerul Sănătății explică eficiența vaccinului Covid-19.

Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populația vaccinată, comparativ cu populația nevaccinată, precizează Ministerul Sănătății. 

"Eficacitate 95%" nu înseamnă, cum poate ar fi ușor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil. De fapt, "eficacitate 95%" înseamnă că, prin comparație cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Sănătății. 

Cum se ajunge la această estimare a eficacității?

 

Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărțite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul și cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluție salină). În ambele grupuri, injecțiile au fost administrate la 21 de zile distanță.

Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puțin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Ce s-a observat:

 

Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR. Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCRPe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%.

Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula: (riscul de îmbolnăvire al populației nevaccinate - riscul de îmbolnăvire al populației vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populației nevaccinate,unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit și numărul total de persoane din acel grup.

Un caz de COVID-19 simptomatic este definit medical ca fiind infecția cu SARS-CoV-2 manifestată prin semne și simptome care pot varia de la ușoare la foarte severe. Un caz de COVID-19 asimptomatic este definit ca fiind infecția cu SARS-CoV-2 care nu se manifestă clinic în nici un fel.

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri