Ce n-a zis nimeni despre vloggeri după încătușarea lui Colo. Mă uit și eu la unii, dar...
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Suntem oameni și simțim nevoia de ghidare. Fie că ne ghidăm după familie, după prieteni, după artiști sau după celebrități, suntem în realitate constructul contextului în care ne aflăm.

Suntem oameni și simțim nevoia de ghidare. Fie că ne ghidăm după familie, după prieteni, după artiști sau după celebrități, suntem în realitate constructul contextului în care ne aflăm. Personal, mereu am încercat să am grijă după cine mă ghidez. Nu sunt fanul personajelor care își prezintă opiniile la televizor și în niciun caz nu vreau să mă ghidez după moda momentului, reprezentată de vlogguri.

Acest termen este atât de cunoscut încât nu are nevoie de explicații, cu atât mai mult pentru copiii din ziua de astăzi. Eu, copilul zilei de ieri, sunt convins că cei de mâine vor fi și ei „victima” vloggurilor. După cum poate că ați realizat deja, sunt împotriva vloggurilor, și sunt sigur că nu am exagerat când am spus cuvântul „victimă”.

Chiar dacă în acest moment subiectul momentului este situația lui Alexandru Bălan, cunoscut sub numele de „Colo”, acest articol nu face referință la el sau doar la el. Ce a făcut este profund imoral, condamnabil, un produs al ideii pe care încerc să o subliniez eu aici, însă nu vreau să abordez subiectul... acum.

Vloggul este cel mai lipsit de efort mod de creare a conținutului

Da, am zis-o. Cele două paragrafe de mai sus au fost scrise în același timp în care ar face un vlogger un videoclip de 10 minute. De ce? Pentru că am fost foarte atent la ce am transmis. Mereu sunt. Nu am vrut să-mi arăt o scurtă secvență din viață, cum fac ei. Am vrut să-mi exprim întreaga poziție pe care o iau când vine vorba despre vloguri. Efortul acesta suplimentar nu numai că face scrisul costisitor când vine vorba de risipă intelectuală sau de timp, dar pur și simplu nu este rentabil pentru vloggerii din zilele noastre.

Vloggerii au nevoie de conținut zilnic pentru a rămâne populari. Interacțiunea dintre vloggeri și publicul lor, prin videoclipuri, este direct proporțională cu interesul oamenilor pentru ei. Nu este neobișnuit ca acești creatori de conținut să-și facă scenarii și să le joace de parcă s-ar întâmpla cu adevărat. Nu este neobișnuit, iar lucrul acesta le trimite urmăritorilor impresii false, printre care și ideea că viața lor ar trebui să fie așa.

Copiii sunt atrași de viața altora

Copiii sunt copii. Oricât de învățați ar fi, copiii se vor duce mereu „după acadea. Vor fi ademeniți întotdeauna ușor în capcanele dulci. Exact asta sunt vloggurile, capcane dulci. Copiii își dau timp din viața lor pentru a privi viața altora. Copiii petrec timpul cu ochii la videoclipuri în care o altă persoană își „trăiește viața”. Viața aceasta nu trebuie să fie neapărat realitatea, trebuie doar să fie interesantă, iar creatorii de conținut de tipul vloggerilor vor face, așa cum am zis și mai sus, orice pentru a da aceasta impresie.

Singurele vlogguri la care mă uit vin de la persoane care au făcut ceva în viața lor

Nu sunt străin de vlogguri. Urmăresc câteva persoane care se filmează ocazional pentru a oferi actualizări în legătură cu viața lor. Însă, aceste persoane sunt artiști, scriitori, oameni inteligenți, creatori de conținut adevărat. Sunt oameni care își folosesc platforma pentru a oferi un mesaj suplimentar pe lângă creațiile lor cum ar fi muzica, cărțile, videoclipurile informative și așa mai departe. Vloggul, pentru ei, dar și pentru mine, nu este decât o viziune mai adâncă în arta lor sau în serviciul lor și este un adevărat cadou, fiindcă mulți nu doresc să fie neapărat populari, doar se întâmplă.

Vloggerii ce sunt? Sunt oameni care se filmează și se bazează pe copii sau pe adulți naivi că vor „băli” la viața lor cu care se laudă. Ideea că un om care nu știe să facă nimic în viață își creează un vlog și are acces la mai multe persoane decât cei care își pun viața în muzică, în artă, în cărți, în serviciul pe care îl au... mă doboară. Sper să înceteze, însă sunt conștient că nu se va întâmpla vreodată. Câți urmăresc până la urmă viața „Vulpiței” și a lui Viorel?

Acest articol reprezintă o opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel