Ce NU s-a spus despre asimptomatici. Dr. Simin Florescu: Situaţie care ne sperie! Zile CRITICE!
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Conf dr. Simin Florescu, directorul medical al Spitalului 'Victor Babeș' din Capitală, trage un semnal de alarmă asupra riscului privind asimptomaticii. 

Dr. Simin Florescu vorbeşte despre zilele critice pentru cei consideraţi "asimptomatici" în infecţia cu Covid-19 şi despre riscul izolării acestora la domiciliu fără o monitorizare zilnică din partea medicilor. 

"Este o problemă mult disputată, mai mult din punct de vedere social decât medical. Din nefericire, pacienţii asimptomatici sunt şi ei contagioşi. Şi aşa cum ştim, contagiozitatea este cam cu două zile la simptomatici, înainte de apariţia simptomatologiei, iar la cei asimptomatici poate să dureze până la opt zile de la momentul infectării.

Opt zile este mult. În acest timp poate să răspândească foarte mult un asimptomatic şi de aceea atitudinea cea mai coerentă este să îl izolezi. Acum rămâne problema unde să-l izolezi? Desigur, e foarte simplu pentru toată lumea să fie izolat la domiciliu. Dar, din păcate, există un procent – nu ştim cât de mare dar un procent semnificativ – de pacienţi care, în această perioadă aşa zis asimptomatică încep să dezvolte simptome. Sunt foarte puţini asimptomaticii adevăraţi care nu dezvoltă niciun simptom. Teama noastră, a doctorilor, este ca în această izolare să nu intervină acele zile fatidice 5-6 de la momentul debutului în care pacienţii se agravează brusc.

Pentru că noi vedem lucrurile astea la pacienţii asimptomatici internaţi şi care brusc, în zilele 4-6 dezvoltă rapid o afectare respiratorie severă. Nu toţi, dar un număr destul de mare dintre ei cât să ne sperie. Ori, dacă acest lucru se întâmplă acasă, unde nu este sub supravegherea unui medic, ar trebui să există o monitorizare zilnică din partea medicilor de familie, prin mijloace audio-video,nu neapărat prin prezenţa medicului acolo, dar trebuie monitorizaţi foarte clar aceşti pacienţi", a explicat dr. Simin Florescu la emisiunea Academia de Sănătate.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel